Проф. Петков: „През вековете Балканът е обединявал хората, а не ги е разделял
Проф. Петков: „През вековете Балканът е обединявал хората, а не ги е разделял / DarikNews.bg

Нова научна област - Старопланинистика, се роди в периода на реализация на конференцията „Старопланинският регион в историята на българските земи и развитието на културния туризъм". Форумът събира в Габрово учени от страната и чужбина и е организиран от Регионален исторически музей-Габрово и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". Община Габрово подкрепя инициативата.

На 6 и 7 октомври е третото издание на конференцията, а проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" е не само научен ръководител, но и един от нейните главните двигатели още от самото начало. Именно той даде идеята за създаването на новата дисциплина - Старопланинистика.

„Тя намира своето място под слънцето чрез една голяма тематична палитра от доклади, обхващащи периода от най-древната античност до наши дни. Вече втора година те не са свързани само с историята на старопланинския регион, но и с културния туризъм, което прави резултатите от нашите събеседвания малко по-практични. Това е идея, която ще развиваме и в бъдеще.

Радостното е, че в конференцията участват хора от различни институции - културни, образователни, научни. Има и много млади докторанти, което е гаранция, че нашата инициатива има бъдеще".

Проф. Петков: През вековете Балканът е обединявал хората, а не ги е разделял
netinfo

В началото на 90-те години на ХХ век от университета във Велико Търново тръгва идеята да се развива Балканистиката. Сега тя се изучава в други висши учебни заведения. По-късно, чрез сътрудничеството между проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и Регионален исторически музей-Габрово се ражда Старопланинистиката.

„Днес Балканистиката е отдавна утвърдена научна дисциплина, но се напълни много с геополитическо съдържание. Старопланинистиката, в смисъла който аз влагам в нея, е предметна област, която включва изследвания за история, фолклор, археология, етнография, икономика - всичко свързано със Стара планина", казва проф. Петков.

Ученият не се притеснява от границите, тъй като Стара планина се простира извън пределите на страната. Той припомня гостуването на специалисти от музея в Зайчар по време на предходните конференции.

„Балканът е обединявал хората, а не ги е разделял през вековете", припомня проф. Петков.

Научната конференция „Старопланинският регион в историята на българските земи и развитието на културния туризъм" се провежда на 6 и 7 октомври в Регионален исторически музей-Габрово. Директорът Красимира Чолакова представи участниците и даде думата на зам.-кмета на Община Габрово Нела Рачевиц да открие форума.

„Именно тук, в географския център на България, ние поставихме началото на една поредица от научни форуми, които популяризират историческото, географско, икономическо и културно развитие на старопланинския регион и развитието на културния туризъм", каза Чолакова и припомни, че на конференцията се представят научните достижения в региона и страната.

Зам.-кметът Нела Рачевиц приветства участниците в конференцията.

Проф. Петков: През вековете Балканът е обединявал хората, а не ги е разделял
netinfo

„Такива конференции са мястото, където учените лице в лице, с емоция и отношение изграждат своя капацитет и познание", каза тя. Зам-кметът на Габрово изрази удовлетворение от сборника с доклади, изнесени на конференцията през 2015 г., с който участниците в тазгодишния форум се запознаха.

Г-жа Рачевиц пожела ползотворна работа и прикани участниците да се запознаят с Габрово и красивите места, които има в столицата на хумора и сатирата.