Проект за близо 2,5 млн. лева реализират Занаятчийските камари
Проект за близо 2,5 млн. лева реализират Занаятчийските камари / netinfo

Започна реализацията на проект за 2,4 милиона лева, бенефициенти по който са Занаятчийските камари в страната, съобщи председателят на Регионалната Занаятчийска камара Румен Маринов. Разработката е на Министерство на икономиката и се финансира от Европейския съюз. По проекта Занаятчийските камари вече получават техника - копирни машини, камери, мултимедии, принтери, компютри. Предстои разписването на софтуер, който ще се ползва и след завършването на проекта.

Следващата фаза на разработката е изграждането на 24 регионални Консултантски центъра. В тях ще бъдат назначени по петима експерти в различни области - счетоводство, екология, юридически услуги, европейско законодателство. Те ще консултират изцяло членовете на Занаятчйските камари, уточни Маринов, като за Габровски регион от техните услуги ще се възползват над 700 предприятия.

Най-важно е проекта да има устойчивост, тъй като след приключването му занаятчиите ще могат да продължат да ползват услугите на специалистите, каза още Председателя на Габровската занаятчийска камара. Това ще става срещу заплащане, но по този начин експертите ще останат на работа.

Продължителността на проекта е 4 години, но две години вече са минали в подготовка и доставка на необходимата техника. Освен това около година експертите ще се обучават в спецификата на занаятчийските проблеми и тематика. Твърде голяма сума обаче ще бъде усвоена от Министерство на икономиката за специалисти,  които ще обучават съответните експерти по места, каза още Маринов. Според него от 2,4 милиона, около 1,5 милиона ще бъдат усвоени за незанаятчийски дейности.