Проби от храната в засегнатата от салмонелоза детска градина не са вземани
Проби от храната в засегнатата от салмонелоза детска градина не са вземани / снимка:БГНЕС

 

Служители на ветеринарната служба са направили проверка в ДГ "Слънце 1" след сигнал на РИОКОЗ за епидемичен взрив от салмонела там, но не са вземали проби от храните с животински произход. Всички налични храни са били в съответствие с изискванията - изрядни придружаващи търговски документи, в срок на годност и правилно съхранявани, съобщиха от ДВСК.

"Не са вземани проби, защото не е имало никакво съмнение, а е и било късно. Вземаме проби само, ако има някакво съмнение и нарушение в самото съхранение, в търговските документи, по наши процедури. Просто не е имало смисъл да се вземат проби в случая, когато са отишли на проверка", уточни д-р Тапова. По нейните думи днес служители на ДВСК проверяват друга детска градина заради салмонелоза и оттам  ще бъдат взети проби от храните с животински произход.

От Община Габрово съобщиха за Дарик, че при провеждане на конкурса за доставчик на храните за детските заведение са заложени изисквания  към кандидатите да спазват стандартите и да са сертифицирани. Изследване на храните се прави само при съмнения и проблеми.