Практически препоръки на Пътна полиция за безопасно движение по празниците
Практически препоръки на Пътна полиция за безопасно движение по празниците / Дарик Габрово, архив

По време на коледните и новогодишни празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, неосветени улици в населените места, склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; намалена светла част от денонощието; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.

От Полицията подчертват, че основните рискови фактори са намалено сцепление на гумите с настилките поради заледявания, снеговалежи, поледица, дъжд, изнасяне на кал върху платното; намалена видимост от мъгла, съчетано с неумение да се шофира при зимни условия. Подценяване необходимата подготовка на автомобилите за движение при зимни условия - движение с износени и неподходящи за сезона гуми, неизправни спирачки, светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат - лоша видимост за водача; липса на вериги за сняг; период на интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер, след настъпване на сумрака, в населените места и в близост до тях, както и недостатъчно и липсващо улично осветление, поредни почивни дни и предприемане на пътувания на дълги разстояния от голям процент от собствениците на леки автомобили; занижена бдителност и пасивност от родители и приятели, предоставящи на децата си възможност да управляват моторни превозни средства без правоспособност.

Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

За да не попадаме в рискови ситуации, от Полицията съветват да изберем подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/. Скрийте автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност Вашият неправоспособен син или дъщеря да подкарат  автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели. Не сядайте  зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и  настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това.