Повишение на нивата на реките в цялата страна
Повишение на нивата на реките в цялата страна / Снежана Стефанова, личен архив

Очаква се повишение на нивата на реките в цялата страна, заради интензивните валежи през последните дни, съобщават от Министерството на околната среда и водите. 
Повишения има в поречията на реките Искър, Вит, Осъм и Янтра, като не са изключени локални наводнения. От екоминистерството допълват, че по последна информация от НИМХ се очаква количеството валежи до утре да се понижи с близо два пъти.

В МОСВ е постъпила информация от НИМХ-БАН за очаквани значителни валежи с количества между 30-60 литра на кв. метър, а на места в западната половина на страната и до 100 литра на кв. метър до 0.00 часа на 31 май. През следващите едно-две денонощия на база на метеорологичната обстановка, се очаква повишение на водните количества в реките в цялата страна.

Силен дъжд се изсипа над Габрово след 16:30 часа на 29 май. В 17 области, между които е Габрово, бе обявен жълт код заради обилни валежи и гръмотевични бури. Очакват се интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури, градушки и резки промени в посоката и скоростта на вятъра и количества валежи до 35 л/кв.м.

Метеорологичната обстановка в страната ще се усложни, причината е бавно подвижен средиземноморски циклон. През деня валежите продължат, в много райони значителни по количество.

Вижте подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред наSinoptik.bg.

Вече може да използвате и мобилното приложение на Sinoptik.bg за смартфони.

Повишение на нивата на реките в цялата страна
netinfo