По традиция Петровден ще бъде отбелязан в Архитектурно- етнографският комплекс "Етър" край Габрово. Утре в къща от чаршията на етнографския музей ще се приготви традиционното ястие „бял мъж", от който всеки гост ще може да опита.
В народния календар на Петровден завършват Петровите заговезни, като се отговява с младо „петровско пиле". Жертвоприношението му се прави в чест на светеца Петър, за омилостивяването на силите, които изгарят природата. Народният празник се свързва винаги и с жътвата, с младите животни и първите пловоде- ябълки петровки.
На този ден не трябва да се върши никаква земеделска работа, а при суша се прави молебен за дъжд.
На петровската трапеза задължително присъства обредната храна от пшенично брашно и прясно сирене, наречена „бял мъж", за да е чисто житото и бяло брашното на хората.