Половината от проверките на здравната каса са открили нарушения
Половината от проверките на здравната каса са открили нарушения / netinfo
Половината от проверките на Районната здравноосигурителна каса в Габрово, извършени през първите шест месеца на годината са завършили с констатиране на нарушения, съобщават от институцията. Експертите са направили 160 проверки на изпълнители на медицинска, дентална помощ и аптеки. От тях, 73 са медицинските и 52 финансовите проверки, 11 са по сигнали и жалби и 24 съвместни - с експерти от НЗОК. Установени са нарушения при 78 инспекции, а при 35 има суми, които подлежат на възстановяване.


Наложените санкции за откритите през полугодието нарушения възлизат на 74350 лв., а начислените суми за възстановяване са 81 744 лв.


При контрола на лечебните заведения, оказващи болнична помощ, експертите са констатирали: предоставяне на медицинска помощ, която не отговаря по вид и обем на договорената, прием на пациенти, които не отговарят на критериите за хоспитализация по клинична пътека, неспазване на лечебно-диагностичния алгоритъм за лечение по клинични пътеки и правилата за добра медицинска практика, както и издадени епикризи, които не отговарят на изискванията на действащия национален рамков договор. При 18 направени проверки в болничната помощ, 11 са завършили с констатиране на нарушения и 8 с установени суми за възстановяване. Извършен е медицински и финансов контрол общо по 92 клинични пътеки.

Проверени са историите на заболяването на 1914 пациенти и са установени нарушения при 464. От тях, 147 са в лечебни заведения за болнична медицинска помощ в община Габрово, 84 – в Дряново, 92 в Трявна и 141 в Севлиево. Общо наложените санкции за така установените нарушения при оказването на болнична помощ са в размер на 48420 лв. , а сумите за възстановяване – 73160 лв.