Открит сблъсък между гимназията по икономика в Дряново и Общината

Открит сблъсък между гимназията по икономика в Дряново и Общината
Открит сблъсък между гимназията по икономика в Дряново и Общината / ПГИ "Рачо Стоянов"

Открит сблъсък има между гимназията по икономика в Дряново и Общината, училището се обяви срещу плановете на администрацията за сливане на две учебни заведения. На кръгла маса ще бъде обсъдена идеята за сливане на две дряновски училища - Професионална гимназия по икономика "Рачо Стоянов" и Професионална техническа гимназия "Димитър Крусев". От икономическото училище скочиха срещу плановете на общинската администрация и обявиха, че проведената през ноември кръгла маса по същия проблем е била "умело режисирана".

От училище "Рачо Стоянов" разпространиха следното становище:

" На 20 ноември 2013 год. в ритуалната зала на община Дряново се проведе кръгла маса на тема „Дряновското образование-реалност и перспективи”. Тази инициатива явно бе добре подготвена и умело режисирана от общинската администрация, но за жалост не отговаряше и противоречеше на самата същност на понятието „кръгла маса”, при което всички участници трябва да са равнопоставени, а не да има своеобразен президиум и група от анонимни зрители и клакьори, каквато роля бе по начало отредена на всички извън масата с табелките. Самото мероприятие всъщност бе пропаганда на становището на местната администрация и в него отсъстваше каквато и да е демократичност и плурализъм на мненията. В края на това събитие имахме щастието в прав текст да чуем становището на кмета на общината д-р Иван Николов, който съобщи пред всички „розовите” перспективи за дряновското образование, изчерпващи се вкратце с едно сливане, едно преобразуване и едно закриване на образователни институции. Ние ще се спрем по-подробно на замисленото сливане на двете професионални гимназии в града –Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев”.

Изразяваме ясно, категорично и безусловно нашето становище, че ние сме  против това сливане и нашето мнение.

Имаме намерение да организираме и проведем истинска кръгла маса, спазваща принципите на откритост и равнопоставеност, където да се чуят мненията на трезвомислещите дряновци. Тя ще се проведе на 19 декември от 17.00 часа в конферентната зала на Парк-хотел Дряново, нейната тема ще е „Дряновското професионално образование – тенденции и бъдеще”, а модератор на дискусията ще бъде проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Съорганизатор на проявата ще бъде областната структура на Гражданско движение „ДНЕС”- Общество срещу произвола с координатор Анатолий Антов.

Ще поканим представители на местната законодателна и изпълнителна власт, на областната управа и Регионалния инспекторат по образование – Габрово, общественици, родители, членовете на двата колектива, медии.

Правим стъпки в тази посока, защото общо мнение на колектива е, че подобен начин за провеждане на сериозна реформа в местното образование от страна на общинската администрация е недемократичен и силов.

Подобни „реформи” биха довели до необратими последици, в резултат на което след време градът да остане без професионална гимназия, което ще накара нашите деца да учат в други населени места.

Уважаеми общински съветници, когато гласувате мислете за традициите, настоящето и бъдещето на града, нека вашата съвест е чиста  и останете вечно достойни граждани на нашия град".