Инспектори от отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ Габрово извършиха проверки в училищните столове и бюфети на територията на цялата област след подадени сигнали за детското и ученическо хранене. По време на проверките са установени несъответствия по технологичното оборудване - корозирали повърхности, съвместно измиване на кухненска и трапезна посуда, неработещи батерии на мивки в подготвителни помещения, съхранение на ненужни вещи в подготвителни и складови помещения, непълно работно облекло на кухненския персонал.
В Габрово инспекторите са констатирали, че предлагани месни и млечни продукти, както и хляб не са произведени по утвърдени стандарти и не притежават декларации, че са произведени по технологични документации, покриващи качествените изисквания на стандартите.
Връчени са предписания за отстраняване на констатираните нередности с посочени конкретни срокове за изпълнение. Всички обекти, които приготвят и предлагат храни за ученическо хранене, са регистрирани по реда на Закон за храните.
В Севлиево храните за ученическото хранене се приготвят от кухня-майка. Суровините и храните, постъпващи в обекта, се придружават с документи за произход и качество. Месото, месните заготовки и млечните продукти са произведени по ТД /технологични документации/, съотвестващи на изискванията на действащите стандарти и изискванията на Наредба 9/2011г. Плодове, зеленчуци, хляб и др.,също са в съотвествие с нормативната уредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.
В Габрово са проверени 5 училищни бюфета и 5 училищни столове, три от които са кухни-майки. Инспекторите от отдел „Контрол на храните“ са установили, че предлагани месни, млечни продукти и хляб не са произведени по утвърдени стандарти и не притежават декларации, че са произведени по технологични документации, покриващи качествените изисквания на стандартите.
В Дряново е инспектиран един училищен стол, като храната за ученическото хранене се приготвя от фирма и се доставя в учебното заведение, съгласно нормативните изисквания.
В Трявна храната се приготвя в училищните столове, при спазване на изискванията на Наредба 9/2011г.
В тази наредба няма фиксирани количества на предлаганата храна.
В обектите менюто, рецептурите и количеството на предлаганата храна са съобразени с изискванията на Наредба № 37/2009г. на МЗ за здравословното хранене на учениците. Изпълнението на изискванита на Наредба № 37/2009г. се осъществяна от РЗИ.