Обвинен в опит за убийство, палеж, блудство и грабеж се изправи пред Темида
Обвинен в опит за убийство, палеж, блудство и грабеж се изправи пред Темида / Dariknews.bg, архив

Даден е ход на наказателно дело срещу Д.С. от с. Дамяново, обвинен в извършване на опит за убийство, грабеж, опит за изнасилване, блудство и палеж.

Мъжът е обвинен, че на 3 юни 2016 г., между 3:00 и 5:00 часа, в къща в с. Богатово, чрез палеж, по особени мъчителен начин начин, направил опит умишлено да умъртви 73-годишна жена от същото село.

Той запалил вещи в непосредствена близост до лежащата, трудно подвижна жена, като деянието е извършено с цел да бъдат прикрити други престъпления.

Д.С. е обвинен и в това, че отнел от пострадалата телевизор LG, на стойност 260 лева, като употребил за това сила - хванал я за ръцете, душил я с найлонова торба, което довело до кратковременна загуба на съзнание и дихателна недостатъчност.

Подсъдимият е обвинен в опит да прави секс с пострадалата и за извършено блудство.

Последното повдигнато на Д.С. обвинение е за това, че чрез струпване на дрехи и хартии, които залял с ракия и слънчогледово олио и възпламенил с кибрит, запалил имущество със значителна стойност - къща находяща се в с. Богатово общ. Севлиево, собственост на 73-годишна жена от същото село, на стойност 24 100 лева, като причинените щети са в размер на 5 610 лева.

В началото на процеса съдът конституира пострадалата като частен обвинител и граждански ищец по делото, като прие за съвместно разглеждане в наказателния процес предявения от нея граждански иск за причинени неимуществени вреди в размер на общо 130 000 лева, както и за имуществени вреди в размер на 5 610 лева.

В хода на съдебното следствие бяха разпитани седем свидетели, включително пострадалата жена. Съдът прие като доказателства по делото и заключенията на изготвените на досъдебното производство съдебно-медицинска, пожаро-техническа и две оценителни експертизи.

Съдебният състав не приключи съдебното следствие с оглед неявяването на един свидетел и на вещите лица изготвили съдебно-психиатричната експертиза по отношение на подсъдимия.

За следващото съдебно заседание, насрочено за 23 януари 2016 г., като свидетели ще бъдат призовани и поемните лица, участвали при освидетелстването на пострадалата.