Общината се споразумява с Явашеви ?
Общината се споразумява с Явашеви ? / Дарик Габрово, архив

Изглежда, че след 21 години общината в Габрово и фамилията Явашеви са на път да се споразумеят във връзка с имота им, национализираната фабрика „Химия и индустрия", преустроена впоследствие в квартално школо - бившето вече училище „Никола Войновски".

През 2007 година със свое решение ВКС определя имота като собственост на общината, тъй като не са били спазени условията за реституцията му през 1992 година. След което общината завежда иск срещу тримата братя Анани, Христо и Стефан за наема, който е плащала в продължение на десетилетие, тъй като е продължила да ползва сградата за обществени нужди. Платените наеми в този период са за около 150 хил. лева. Хронологията показва, че Община Габрово завежда и печели делото срещу Явашеви, като същевременно спира да плаща наеми за класните стаи.

На свой ред Явашеви осъждат България през 2012 година в Страсбург заради допусната от държавата в лицето на общинските власти грешка при прилагането на реституционния закон, поради което те са пропуснали възможността да получат полагащото им се обезщетение по закон.

На заседанието на Общинския съвет този четвъртък местните парламентаристи ще разискват предложение общината да се откаже от съдебния иск срещу Кристо и неговите братя. Срещу което те ще считат за напълно уредени отношенията си с нея и няма да предявяват иск за имота, или обезщетения, свързани с него.

Споразумението предвижда още Община Габрово да се сдобие с 50 постера на Кристо за бъдещия Център на модерното изкуство, до изграждането на който те ще се съхраняват в сдружението „Нашето по-голямо Габрово" и Симеон Абанос. Ако до 5 години проектът за този център не стартира, а до 10 години не бъде готов, постерите ще се върнат при наследниците на Явашеви.