Община Габрово настоява да не се закрива директният влак Габрово – Свищов
Община Габрово настоява да не се закрива директният влак Габрово – Свищов / Дарик Габрово, архив

Във връзка с намеренията на „Холдинг БДЖ" ЕАД да спре директния влак Свищов-Габрово-Свищов, кметът на общината Таня Христова изпрати писмо до изпълнителния директор на холдинга Йордан Недев с копие до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски с настояване за преразглеждане на мярката.

В планираната от железопътното дружество оптимизация на движение се посочва, че от 11 декември 2011 г. официално мотрисата „Дезиро" ще спре да пътува до ЖП гара - Габрово, а вместо това ще изчаква пътниците на перона на ЖП гарата във Велико Търново. След оповестяването на намерението в Община Габрово постъпиха множество молби от граждани, най-вече - ученици и студенти, ползващи горецитираната линия. Във всички тях се посочва категорично несъгласие с промените.

В текста на изпратеното писмо се подчертава, че ръководството на Община Габрово счита мотивите на молителите за основателни и логични. Необходимо е да се напомни, че влакът Свищов-Габрово-Свищов беше пуснат през декември 2010 г. точно, за да улесни пътуването на много ученици и студенти, пътуващи от Габрово за Велико Търново, Свищов, Левски, Горна Оряховица и обратно.

Като мотив за отмяна на съкращаването на линията се излагат наблюденията на пътникопотока, които сочат, че влакът е най-използван поради удобните часове, директния маршрут и комфорта. От значение е и фактът, че алтернативният транспорт не покрива нуждите на територията на общината, както и на жителите от малките населени места, ползващи ЖП гара - Габрово, в това число и от съседни общини. Във връзка с горното, както и с цел ограничаване на икономическото и социалното напрежение сред населението, ръководството на Общината се обръща с молба към „Холдинг БДЖ" ЕАД да потърси алтернативни варианти за извършване на оптимизацията.

„Като кмет на община, считам за първостепенно важно отстояването на интересите на гражданите и ще полагам всички усилия за тяхното коректно спазване. Особено в настоящия случай, в който потърпевши от промените са най-бедните слоеве на населението, а именно, ученици, студенти, пенсионери", пише още в писмото си Таня Христова.