Петър Чаракчиев
Петър Чаракчиев / Регионален исторически музей Габрово
Навършиха се 110 години от рождението на Петър Чаракчиев – музикален педагог, изпълнител и хоров диригент, свързан с културното развитие на Габрово. Иван Постомпиров от Регионален исторически музей – Габрово разказва, че Петър Стефанов Чаракчиев е роден на 12 май 1908 г. в Севлиево. Баща му е служител в Околийското инженерство, а майка му е домакиня. Завършва Педагогическото училище в родния си град през 1928 г.

Още като ученик свири на цигулка в оркестъра на гимназията, участва и в оркестъра при читалищното кино „Развитие”. Често е определян за солист при концертите на училището. По-късно е привлечен и в оркестъра при читалищното кино „Развитие”.

След дипломирането си е назначен за начален учител в Смолян, а по-късно и за главен учител. Любовта му към музиката го подтиква да запише Музикалната академия. Завършва специалност „Цигулка” през 1933 г. в класа на проф. Никола Абаджиев. Като отличен студент, Петър Чаракчиев е определен да свири в академичния симфоничен оркестър с диригент проф. Саша Попов. През 1934 г. приключва и учителския си стаж в Трета мъжка гимназия „Уилям Гладстон” в София.

110 години от рождението на Петър Чаракчиев
Регионален исторически музей Габрово

Започва работа като учител по музика в с. Крушево, Севлиевско, през 1934 г. През учебната 1935/1936 г. е назначен в Разградското реално средно училище, където възстановява музикалното дружество „Гайда”. От 1936 г. е учител в Априловската гимназия в Габрово, където работи до пенсионирането си през 1972 г.

110 години от рождението на Петър Чаракчиев
Регионален исторически музей Габрово

През 1942 г. сключва брак с Верка Димитрова Пенчева, дъщеря на Димитър Пенчев – собственик на памукопредачна фабрика. До 1947 г. той се води акционер в АД „Димитър Пенчев”, което е по-скоро семейно дружество.

В Априловската гимназия Петър Чаракчиев организира и ръководи смесен  гимназиален хор и духов оркестър. Включва се в обществения живот на града: ръководи църковния хор, оркестъра при детския приказен театър, хор и оркестър при музикалната дружба „Емануил Манолов”, създава хор на учителките при Клуба на учителите в града, ръководи ансамбъл при ДИП „Добри Карталов”, хор при ТПК „Балкан”, изнася беседи, дава частни уроци, ръководи учителски курсове за музикално ограмотяване и др.

За своята дейност Петър Чаракчиев е награждаван с Медал за трудово отличие (1961 г.), Народен орден на труда (1969 г.), званието „Заслужил учител” (1969 г.) и много други медали и отличия. През 2013 г. е публикувана книгата на Людмила Велчева „Петър Чаракчиев – един живот, посветен на музиката“. В Регионален исторически музей – Габрово се съхраняват камертонът на маестрото и снимки от неговата музикална и педагогическа дейност.

Почива на 11 юни 1981 г. в Габрово. Днес, камерният хор при Априловската гимназия носи неговото име.

110 години от рождението на Петър Чаракчиев
Регионален исторически музей Габрово