Момче и вятър - премиера на кукления театър по Ран Босилек
Момче и вятър - премиера на кукления театър по Ран Босилек / Община Габрово

По случай 130-годишнината от рождението на Ран Босилек, Кукленият театър ще срещне малките си зрители с героите от известната приказка „Момче и вятър", разказана от родения в Габрово детски писател. Това е поредната сценична интерпретация по народна приказка в репертоара на театъра, който поставя акцент върху българската драматургия за деца.

В края на годината ще започне подготовката и за следваща постановка по една от „златните" български приказки, защото въпреки изобилието от чужди телевизионни продукции и сюжети, които забавляват децата, българските приказки се възприемат с интерес, отбелязва директорът на кукления театър Илиян Иванов.

Негова е драматизацията, а също и режисурата на новата постановка. Куклите и сценографията са дело на Драгомир Цанев. Музиката по фолклорни мотиви е написана от композитора Георги Гарчов. В представлението играят Радостина Андреева, Ивет Сотирова, Богдан Богданов и Христина Пенкова, най-новото попълнение в театралната трупа. Представлението ще е дебют на габровска сцена за младата актриса, завършила тази година Югозападния университет „Неофит Рилски".

Актьорите ще завият хоро на сцената, а преди това в ръцете им ще „оживеят" куклите на бедното момче, тръгнало да гони вятъра, за да си иска обратно разпиляното брашно, и алчните кръчмари в тази история, в която главният герой дръзва сам да търси правда и за своята упоритост получава отплата.

Премиерата на новата постановка ще се състои на 26 септември от 18:00 часа в салона на кукления театър. Тя е част от празничната програма, с която Габрово ще отбележи годишнината от рождението на Ран Босилек.