Международната година на астрономията се открива днес
Международната година на астрономията се открива днес / netinfo
Директорът на габровския Планетариум и на Астрономическата обсерватория Цанка Костадинова ще участва в откриването на Международна година на астрономията днес в София. Решението за обявяването на 2009-та за Година на Астрономията е на Международният астрономически съюз , подкрепено е от ЮНЕСКО и е във връзка с четиристотин годишнината от използването на телескопа за астрономични наблюдения.

Сред националните мероприятия по честването са провеждане на "Отворени нощи в Националната астрономическа обсерватория "Рожен", семинари за повишаване на квалификацията на учители и преподаватели в областта на астрономията, подготвяне на нагледни материали за представяне в планетариумите и народните обсерватории, както и предложения до Министерство на образованието и науката за повишаване на тежестта на астрономията в часовете по физика.

Целта на мероприятията е да се увеличи обществената поддръжка на научните изследования, да се повиши качеството на научното образование на всички нива, както и да се засили интереса на младежите към научната дейност