Международен академичен фестивал на камерна музика
Международен академичен фестивал на камерна музика / netinfo
 Второто издание на международния академичен фестивал за камерна музика ще се проведе в Габрово от 7 до 26 юли. В тази международна лятна академия ще се обучават 45 студенти и ученици от САЩ, България, Колумбия и Тайван. Програмата предвижда студентите и техните професори от САЩ, България и Русия да изнесат 5 концерта в Габровската художествена галерия, а така също и концерти в градовете Трявна, София, Пловдив, Созопол и Кюстендил.

Специален акцент в програмата на академията ще бъде и запознаването на чуждестранните студенти с творчеството на съвременните български композитори, както и на класиците Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков и други. За пръв път в Габрово ще гостува като преподавател по пиано и внука на Панчо Владигеров, който живее в Берлин. Сред поканените професори са и големия български цигулар Йосиф Радионов, виолончелистката Нина Гордън от САЩ и руската пианистка Ксения Носикова.

Директорът на фестивала Камен Петков, който е мениджър на Симфоничния оркестър на щата Илинойс, заедно със съорганизаторите - Габровски камерен оркестър, Община Габрово, Художествена галерия "Христо Цокев" и Дом на културата "Емануил Манолов" канят всички габровци да разнообразят летните си вечери и да посетят концертите.

Проектът се реализира изцяло с американско финансиране.