Лекарските заплати не са причина за безпаричието в здравеопазването
Лекарските заплати не са причина за безпаричието в здравеопазването / Дарик Габрово
Лекарските заплати не са причина за безпаричието в здравеопазването
27441
Лекарските заплати не са причина за безпаричието в здравеопазването
  • Лекарските заплати не са причина за безпаричието в здравеопазването

"При всички случаи причината за липсата на пари в здравеопазването не са лекарските заплати. Аз съм със смесени чувства за кампанията от последните дни. Не мисля, че в условията на криза общественото внимание трябва да бъде насочено точно към това", коментира в ефира на Дарик директорът на областната болница д-р Нели Савчева. Тя информира, че в стационара все още не е получена цялата сума за изработеното през януари. Според нея, ако бъде въведен таван от 3500 лв. за работна заплата и на инвазивните кардиолози в държавните болници, то тогава те ще напуснат страната.

"Това е една високо специализирана дейност и точно с въвеждането й има много спасени човешки животи. След като има вече създадени правила на работа, трябва да се съобразим с тях. И ако цената на човешкия живот е тази трябва да я платим", е мнението на д-р Савчева.

Тя съобщи, че средната брутна работна заплата на лекар в Габровската областна болница е 1405,81 лв., а на медицинска сестра - 718,50 лв. Заплатите на инвазивните кардиолози са съизмерими с тези в страната. Това дава отражение и върху средната брутна лекарска заплата. На д-р Савчева брутното възнаграждение е 3,5 пъти средна брутна заплата в стационара, а на д-р Михов - член на съвета на директорите - два пъти средна брутна заплата. Председателят на борда Таня Христова не получава пари от болницата.