Конкурс на тема "80 години паметник на свободата на връх Шипка"

Конкурс на тема 80 години паметник на свободата на връх Шипка
Конкурс на тема 80 години паметник на свободата на връх Шипка / DarikNews.bg

До 5 юли ученици от 9 до 12 клас могат да участват в конкурс за мултимедийна презентация на тема “80 години паметник на свободата на връх Шипка". Той се провежда под мотото "И този паметник голям, красив, най-светли чувства са го изградили, да бъде храм на подвиг, вечно жив", който е взет от Златната книга на Паметника на свободата от юли 1935 г.

Конкурсът се организира във връзка с Националното честване Шипченска епопея, което се провежда от 21-26 август под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Целта, която си поставят организаторите е да се засили интереса на учениците към историята на България и към паметниците на културата; да се разкаже за най-българския паметник и въздействието му върху младото поколение.

Всяка презентация трябва да съдържа 12-20 слайда, които да съдържат кратки справки за исторически събития, станали на Шипченския проход, история на построяването на Паметника на свободата, откриване, тържества и годишнини. Могат да бъдат представени и лични моменти и преживявания – "Моят ден на Шипка". В слайдовете могат да се използват архивни снимки, факсимилета на документи, цитати, картини. Презентациите могат да съдържат анимации, видео, звуци, обръщения, послания, въпроси, музикални елементи или съпровод.

Конкурсът е индивидуален и презентациите трябва да бъдат изработени самостоятелно от участниците.

Участниците, класирали се на I, II и III място, както и отличените с поощрителни награди, ще бъдат обявени на сайта на Шипченска епопея www.shipka.gb.government.bg и на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”  http://www.shipkamuseum.org/.

Тържественото награждаване ще се проведе в дните на Националното честване Шипченска епопея 21-26 август

Отличените в конкурса ще бъдат уведомени допълнително за мястото и часа на награждаването.

Пълният статут на конкурса може да бъде изтеглен от сайта на Национално честване шипченска епопея или на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”!