/ Община Севлиево

След извършена проверка от служители на Общинско предприятие (ОП) „Гори и земи“ на 6 ноември 2018 г. в Община Севлиево е постъпил доклад от директора на предприятието инж. Александър Пенков, в който е описано как по време на проверките през целия ден са отправяни заплахи към проверяващите и лицата, представляващи ОП „Гори и земи“.

В доклада се твърди още, че цялата дейност на комисията е била подложена на натиск. „Не съм съгласен с твърдението за многобройни нарушения. Такива са установени при проверките на 6 ноември, а веднага след тях дойде и доклада, в който ясно пише, че е оказан натиск върху цялата комисия“, категоричен е кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов по време на днешната сесия на Общинския съвет.

Кметът д-р Иванов: Севлиево е от малкото градове в България, в който има работеща система за видеонаблюдение

След внасянето на доклада постъпва и възражение от инж. Владимир Владимиров – главен експерт Лесозащитна станция (ЛЗС) – София, който също е участвал в проверката. В своето възражение той е категоричен, че теренните проверки, съставения протокол и взетите в последствие решения са изготвени под натиск.

Към момента все още тече досъдебното производство за побой над общинския служител инж. Александър Атанасов, който подаде сигнал в прокуратурата за нанесени телесни щети по време на същите проверки.

Издадените позволителни за сеч по време на проверките са отменени на основание отменените предписания от ЛЗС – София, а от Регионална дирекция по горите – Велико Търново са съставени два акта за установени нарушения при маркирането на дърветата в обекта на Данаил Десев и инж. Емилия Биджева.

Ремонтите, които Община Севлиево не приеме, ще бъдат повторени за сметка на фирмите изпълнители

Веднага след извършените проверки инж. Александър Пенков е отстранен от работа и към момента е в неплатен отпуск до приключване на проверките на прокуратурата. Горският стражар Данаил Досев е подал молба за напускане и от 1 април е освободен от позицията си, а инж. Емилия Биджева е подала молба за напускане като за основание посочва системен тормоз от представители на дърводобивни фирми в Община Севлиево. Към момента тя все още е в период на предизвестие.

„Общинско предприятие „Гори и земи“ продължава работата си. Към момента в него работят трима души”, обяви д-р Иван Иванов. Той е категоричен, че всеки сигнал се проверява, както и работата на ОП „Гори и земи“ и ако бъдат установени случаи на корупция, отговорните ще си понесат последствията. 

Общата площ на горските територии в Община Севлиево са 23 261 хектара, вкл. И земеделските територии, придобили характеристика на гори. От тях 10 886 хектара (47%) са държавна собственост, 9748 (42%) са мчастна собственост и само 2627 хектара (11%) са общинска собственост, стана ясно от справката.

За 2018 г. са издадени 1 215 позволителни за сеч за общо 121 331 куб. м., само 10 бр. са позволителните на ОП “Гори и земи” - 1 215 позволителни за сеч за 121 000 куб. м. дървесина.

От тях само 10 са на ОП „Гори и земи“ за 6 236 куб. м. - 5%, като реално придобити са 3 056 куб. м. За 2017 г. Издадените позволителни за сеч на 1033 за 113 056 куб. м. ОП “Гори и земи” е издало отново 10 позволителни за 2925 куб. м. - 2,6%, реално придобити - 914 куб. м.


„Данните противоречат на твърденията, че Общината изсича горите“, каза д-р Иван Иванов и добави, че е можело да не се стига до тук, ако е назначил за директор на предприятието предложената за назначение дъщеря на общински съветник.

„Не искам да оневинявам никой и всеки ще си понесе последствията, но и не мога да приемем решения под натиск, било то и от улицата, за приемането на такъв тип назначение“, обяви в заключение кметът.