Кирил Добрев: Вярвам, че с работата си досега съм доказал, че мога да отстоявам каузи
Кирил Добрев: Вярвам, че с работата си досега съм доказал, че мога да отстоявам каузи / БСП - Габрово

- Г-н Добрев, Вие сте първият водач на БСП-листа в 7-ми многомандатен избирателен район в най-новата история на страната, чийто корен не е свързан с Габровска област? Как ще убедите най-големите шовинисти в левицата и сред нейните симпатизанти, че за Вас Габрово и просперитета на града са кауза?

- Преди да сме от Габрово, София-област или Благоевградско, сме членове на БСП. БСП е особена партия. В нея въпреки вътрешните дебати винаги най-високо е стояло чувството за екип. Партията в габровско е изключително разумна и прагматична. В ръководството на БСП на национално ниво също надделя стратегията как да използваме най-добре ресурса си, за да подобрим резултатите. Така бяха определени водачите на листите. Освен това самата партийна организация в Габрово се обърна към ръководството на БСП с искането да оглавя листата тук. Що се отнася до членовете и симпатизантите ни, не мисля, че липсата ми на родова връзка в Габрово въобще стои като тема. В БСП, когато говорим за работа и отстояване на каузи, няма значение от къде си, на колко си години и от къде е родът ти. Признавам, че моята фамилия винаги повече ми е тежала като отговорност, отколкото да ми е отваряла врати. В БСП ме познават. Казвал съм мнението си честно и без притеснения. Някои ми симпатизират за откровеността, други ме смятат за краен. Вярвам обаче, че с работата ми до този момент в партията съм доказал, че мога да отстоявам каузата БСП, мога да се грижа за поверените ми структури и да разширявам тяхното влияние. Това смятам да направя и тук, в Габровска област. Иска ми се да се срещна, да разговарям и с хора, които не са част от нашите структури. В този смисъл съгласете се, че понякога е по-лесно да разговаряш откровено, да споделяш проблеми и виждания с някой, който не е от тук. Габровци са със специфичен характер и самочувствие. Знам  го от «семейния» си опит - жена ми е от тук. Така че ги уважавам.

- Имахте ли своите колебания когато получихте предложението от ОблС на БСП в Габрово да оглавите партийната листа? Като комплимент или като отговорност го приехте?

- Никакви. Няма обаче да скрия, че не очаквах тази номинация и в първия момент бях искрено поласкан. На кой не му харесва да бъде оценен и то от организации, с които не се среща всяка седмица? Имах и много сериозен разговор с председателя на партията Михаил Миков, който също бе направил своя анализ и поиска да работя в Габрово. Личната ми оценка е, че да водя габровската листа е най-голямата отговорност, която съм получавал през последните години. В София област, където съм избиран за три поредни мандата, оставям зад себе си силни структури и много добри отношения с работодатели, синдикати, обществени организации, интелектуалци. От първите ми срещи в Габрово, смятам, че това не е трудна област за БСП. Напротив – това е регион с много голям потенциал, който трябва да се развива.

- Счита се, че Габрово е бастион на ПП ГЕРБ – ще успеете ли да промените това мнение?

Под бастион може би имате предвид срастването на икономически и политически интереси, което нито веднъж не е помогнало особено на един град или област. Изключвам тесния кръг на облагодетелстваните. Едва ли ще е новина за вас, но няма вечен бастион. Аз пък нямам притеснение, защото тези хора се знаят, знаят се и техните интереси. Затова са изборите, за да кажеш стоп. Баста на всичко. Покажи с гласът си че ти е писнало тези хора да те управляват по този начин. Може да звуча старомодно, но все още предпочитам БСП да бъде избирана, а не налагана чрез методите на пазара. Това е ГЕРБ – те затварят ресурс в един определен кръг от хора и бизнес, който не позволява на цялата общност и на широкия бизнес да се развиват. Така в перспектива се унищожава потенциала на региона.

- Предстоящите парламентарни избори са в тежък за партията момент, свързан с идейната, кадрова и морална криза, за която се заговори преди конгреса на БСП, на който Сергей Станишев подаде своята оставка. Успява ли левицата да консолидира силите си за успешното участие във вота? Вярвате ли, че той ще бъде наистина успешен за социалистите, въпреки прогнозите на социолозите?

- Това е абсолютно клише. Къде е идейната криза? БСП продължава да е най-масовата и стабилна лява партия в България, която е изключително близка като ценности до съвременните леви партии в Европа. БСП продължава да е партията с най-добрата база от кадри. Не по наше време, а по времето на ГЕРБ, „калинките” масово напъплиха в държавната администрация. Една от тях дори управляваше ядрена централа за ужас на всички разбиращи какво може да се случи. Друг е въпросът как пазим кадрите си. Смятам, че урокът е научен – обещавам ви, че при следващо управление ще имаме много повече характер при кадровата политика. И казусът „парк Българка” няма да е възможен. Проблемът за моралът е общ за всички в политиката, но аз твърдя, че БСП най-малко страда от липсата му. Ако БСП успяваше да консолидира 100% силите си, едва ли сега щяхте да ми задавате такъв въпрос. Има много и различни хора в нашата партия. Изборите са момент, който активизира всички структури. Предпочитам да слушам хората по срещите, отколкото социологическите прогнози. Да не забравяме, че имаше време, в което ни казваха, че ще спечелим, а загубихме. Може пък сега да е обратното.

- Напоследък се правят опити за демонизиране на столетницата, как ще им отговорите?

- Ще им отговорим с аргументи и с истината, цялата истина. В този смисъл оценявам като много достойно решението на Пламен Орешарски да не се оправдава нито веднъж с наследството от предишното правителство. Но в предизборна ситуация това е проблем. Сега се опитват да ни внушат, че БСП е заварила една малка Швейцария и видите ли докарала страната до криза. Да не разчитат на късата памет – и хората, и бизнеса помнат. Всички помнят февруари 2013 г. и че Борисов си отиде от властта с автентични, а не  с организирани протести. После обаче му светна, че може и да си организира протест, вместо да работи като опозиция. По-скъпо е, но по-ефективно. Ето това са истински страшните политически демони – да подмениш волята на милиони като организираш едно шумно малцинство, което не слиза от екраните на телевизиите. И така да работиш срещу опопнента, а не като нормална опозиция. Депутатите на ГЕРБ не влизаха в парламента, но получаваха заплати за „труда си”. Но най-страшното е, че така принизиха институцията. Няма да им мине номерът, но се притеснявам, че хората са отвратени да ни слушат и обикновено присъдата на зрителите за участниците е, че „всички са маскари“. Искам в края на тази кампания

- Какъв ще бъде акцентът на предизборната Ви кампания в областта – социални проблеми, здравеопазване, образование, култура, спорт или  икономика, особено във време на усложняващи се взаимоотношения с Русия?

- Първо смятам, че дължа личен отчет за работата ми в НС през последната 1 година и много честно да си кажем в какво не успя и в какво успя правителството на Пламен Орешарски, което подкрепяхме. Защото сега чувам как ГЕРБ безотговорно си играят със страховете на хората и дори си позволяват да говорят за глад. Да си кажем честно какво успях и какво не успях да направи Коалиция за България. За мен има две важни теми - Смятам да акцентирам върху това какво не мога да обещая на хората, какво няма да изпълним, защото ми омръзна след избори хората да се чувстват излъгани и ограбени, а пък ние на жълтите павета да сме най-мразените хора в държавата, под един общ знаменател на крадци, лъжци и интересчии.

- Позитивна или агресивна предизборна кампания ще водите?

- Откровена. Нищо няма да спестя на избирателите. На хората не трябва да се гледа като на публика, която трябва да очароваш и в крайна сметка да излъжеш. Политиката не е театър. От нея зависят данъците, образованието, здравеопазването. Така че ще бъда честен.

- Вашите прогнози за изборните резултати на 5 октомври?

- Не хвърлям боб и не съм врачка. Не приемам тези избори на живот и смърт. Ще дам всичко от себе си – аз и екипът ми да развенчаем мита за „Непобедимият” ГЕРБ в Габрово. Парламентарните избори са само рубеж, който трябва да преодолеем за победата на БСП на местните избори догодина.