Изложба „Ножарството в Новата махала“
Изложба „Ножарството в Новата махала“ / РИМ - Габрово

По случай Деня на ножарите – 31 януари, Регионален исторически музей - Габрово и читалище „Зора-1872“ организират изложба „Ножарството в Новата махала“ в залата на музея. Представени са 12 културни ценности и 42 ножа, продукция на съвременни майстори. Оригиналните документи от 19 в., майсторско свидетелство за упражняване на занаят, търговски писма, търговски тефтери, фактури и описи на стоки, паспорти за платено мито свидетелстват за развитието на ножарския занаят в региона и пласирането на продукцията му в Османската империя и извън нейните граници. Своеобразен център на експозицията е представяното за пръв път пред публика знаме на Еснафското ножарско-железарско общество в Новата махала от 1924 г.

Показаните разнообразни видове ножове – касапски, ловни, спортни, сувенирни, сойки и др., дело на потомствените майстори ножари Георги Мантов, Тодор Лалев, Ганчо Данаилов, Стоян Андреев и Данаил Йорданов, демонстрират не само високият професионализъм на своите автори, но и доказват успешното продължаване на традицията на новомахленското ножарство. То се отличава с отлично качество и украса, с висока художествена стойност.

Инициативата е част от успешната работа на РИМ-Габрово с местните читалища. Изложбата е отворена за посетители до края на месец февруари.