Изложба Габровските отличия
Изложба Габровските отличия / Дарик Габрово

 

Изложба „Габровските отличия" е представена в Регионалния исторически музей по повод „150-години Габрово град". „Това са медали, които са получавали габровци за участието си от руско-турската до втората световна война. Те са давани за изключително специални заслуги към родината", каза за Дарик Петър Тоцев от музея.

Има цели фамилии, които участват в няколко войни последователно. С чин от полковник до капитан, габровци са били елита на България. По думите му, изложбата е в знак на уважение към тези хора, защото повечето от тях са забравени. Сред имената може да се срещнат тези на Николай Палаузов, който е племенник на дарителя на габровското школо и не е толкова известен, колкото своя чичо. Той получава за времето си най-високото отличие „Свети Станислав V степен", даден му за специални заслуги, като преводач в руската армия.

Друг забравен е Цанко Дюстабанов, но не известният герой, загинал по време на Априлското въстание, а негов близък родственик. Сред отличените можем да открием имената още на Христо Ябанозов, Никола Паунов и Георги Бучаров, който в последствие става и кмет на Габрово.