Искат еднопосочно движение през Шипка
Искат еднопосочно движение през Шипка / netinfo
Да се въведе еднопосочно движение на тежкотоварните автомобили през прохода Шипка е едно от предложенията, които официално ще бъдат внесени във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", съобщи за Дарик заместник областният управител Николай Григоров. Идеята е през Шипка да преминава трафикът от юг на север, а в обратната посока движението да се осъществява през някой от източните проходи.

Според Николай Григоров се обмисля и почасово пропускане на ТИР-овете по предварително установен график. „Движението на тежкотоварните камиони през Шипка е основният проблем. Точно този трафик създаде критичната ситуация през почивните дни. Имаше добра организация и координация между отделните институции и фирми, ангажирани с почистването, но големият брой ТИР-ове, повечето от които с летни гуми и обилният снеговалеж доведоха до затварянето на прохода", добави Григоров.

Въпросите със зимната подготовка бяха обсъдени на среща в областната управа между представителите на всички организации, отговорни за снегопочистването.

В петък ще се проведе заседание на кризисния щаб, на което ще се набележат конкретните мерки за действие и предоставяне на информация по време на криза.