Инициативата „Да се преброим електронно” вече започна
Инициативата „Да се преброим електронно” вече започна / Дарик Габрово

 

1012 са преброителите на територията на Област Габрово, от подадени общо 1867 заявления. 954 са преброителните участъци, а контролните райони 540, съобщи днес директорът на Териториалното статистическо бюро Георги Цветков.

Любопитен факт е, че най-възрастният кандидат- преброител е бил роден през 1926 година, а най-младият през 1992 година. Контрольорите са разпределени по места, като близо 90% от тях ще обслужват райони, около които живеят. Идеята е те да бъдат познати по физиономия на анкетираните.

Тази нощ в 00.00 часа започна Преброяване 2011 по електронен път. То ще продължи до 00.00 часа на 9 февруари. От Областна администрация Габрово са подели инициативата настоящото преброяване да се извърши основно по електронен път. Оттам са изпратили писма до всички структури с държавно управление, с молба служителите да се преброят електронно, както и техните роднини. Уведомени са били и училищата, разяснявайки на учители и ученици възможностите и предимствата на електронното преброяване. „По този начин Правителството ще спести значителни средства, които биха могли да бъдат насочени към други дейности", каза Областният управител на Габрово Мариян Костадинов.

Той обясни, че преброяването е единственият източник на точни данни за хората, населените места, етническа принадлежност, трудова им дейност и още много други показатели. От областна управа информират още, че в кампанията за електронно преброяване се включва и Регионалната библиотека „Априлов - Палаузов", която ще предостави компютри на гражданите, които нямат достъп до интернет.

Когато преброяването става по електронен път, в края на попълването на анкетната карта се получава уникален десетцифрен код. Той трябва да се запише и предаде на контрольор, който извършва пряко преброяване. Цветков предупреди, че системата е направена така, да не се допуска измама от страна на домакинствата, които предават измислен номер. В случай, че решат да заблудят контрольорите те ще бъдат преброени на място.

По думите му резултатите от Преброяване 2011 ще станат ясни до началото на месец юли.

За справка Областният управител отбеляза, че първото преброяване на населението на България е било през 1900 година, когато страната е наброявала малко повече от 3,5 млн. жители. Върхът е бил през 1985 година, когато са били преброени около 9 млн.