Хипермаркетите в Севлиево изхвърлят бракувана стока с полицейска охрана
Хипермаркетите в Севлиево изхвърлят бракувана стока с полицейска охрана / netinfo

Tрите хипермаркета в Севлиево изхвърлят храни с изтекъл или изтичащ срок на годност с полицейска охрана и контрол от служител от Общинския инспекторат. Причина за това станали жителите от кв. „Балабанца", които по особено агресивен начин се опитвали да се доберат до бракуваната стока, дори влизали в конфликт с охраната на магазините и хората от сметопочистващата фирма.

      Когато два от магазините, които са от една и съща верига, започнали да изхвърля бракуваните стоки в контейнерите си всичко било спокойно. Така било до момента, в който находчиви жители от „Балабанца" видели, че товарните рампи на маркетите, където били и контейнерите с изхвърлената стока, не били оградени с мрежа и достъпът до тях бил свободен.

      Заради ромските набези от веригата поискали съдействие от Община Севлиево. Така специализираните коли на почистващата фирма всяка сутрин се охраняват от полицейски патрул и длъжностно лице от Инспектората. Въпреки това жителите от квартала, чакали с коли и велосипеди зад магазините, надявайки се да се доберат до стековете с бира, кашоните с пакетчета краве масло, колбаси или плодове, които се изхвърляли в напълно търговски вид и ненарушена цялост на опаковките. Това вече е невъзможно, тъй като бракуваната стока вече не се изхвърля в контейнерите, а се слага в черни найлонови чували и се товари направо от рампата в боклукчийската кола, която директно я извозва до сметището.

      Ежедневно жителите от „Балбанца" влизали в пререкания с управителите на магазините, като настоявали стоката да не се изхвърля, а да се раздава или да се продава на половин цена. На коментара на един от управителите, че носи отговорност за живота им, те през смях отвръщали, че от три месеца ядели изхвърлена от магазините им стока и все още са живи и здрави. Чул се и слух, че голяма част от бракуваната стока се продавала на половин цена в магазините в квартала. 

      Решението за охрана на сметопочистващата техника обаче е само временна. Двата магазина са получили разрешение от Общината да поставят оградителни мрежи около товарните си рампи.