Снимка:
Снимка: / ХК Чардафон

Габровският мъжки хандабален отбор грабна бронзовите медали в първенството на елитната А Републиканска хандбална група при гостуването си на варненския „Спартак” на 12 май. Втора победа за „Чардафон“ от плейофната фаза дойде в изключително оспорвана среща между двата тима, която завърши с 25:24 в полза на габровци и осигури на клуба третото място в първенството.

Още през първото полувреме домакините успяха да поведат и се оттеглиха с аванс от 2 гола на почивката (12:10). В началото на второто полувреме варненци увеличиха разликата в своя полза и резултатът стана 14:10. Въпреки отсъствието на част от ключовите играчи на „Чардафон“ като Марио Янчев, Георги Николов, Евлоги Вълчанов, Пламен Дедев и Слав Колев габровският тим демонстрира категорично желание за победа и намали разликата до гол. Крайният успех за отбора на Габрово донесе попадението на национала Петко Петков в последната минута на срещата, последвано от изключителната защита на габровската врата от страна на капитана Николай Цветков, който реализира три поредни спасявания в последните секунди.

„Победихме главно заради това, че имахме воля и вярвахме през цялото време, че нещата могат да приключат в наша полза. Когато играх във Варна имах един много добър треньор и той казваше, че в последните минути на мача се решава всичко. Ние изчакахме този момент, поведохме едва в 54-та минута и до края показахме, че сме много по-свежи от гледна точка на мисленето.

Еуфорията е завладяваща. Щастливи сме, че успяхме да приключим серията още във Варна, въпреки че ни липсваха верните фенове, които ни подкрепят във всеки домакински мач. Радвам се, че имаше и такива, които бяха заедно с нас в битката и посвещаваме този успех на тях“, анализира играещият треньор и основна движеща сила на „Чардафон“ Христо Данаилов.

Какво струваше тази победа на „Чардафон“ и по-ценен ли е бронзът от среброто коментира капитанът на габровския тим Николай Цветков:

“Поздравявам Спартак за добрия двубой, който се получи! Безспорно съм много щастлив от постигнатата победа. Радвам се, че затворихме серията в два мача!. Това бе труден за нас мач. На игрището много силно се усети липсата на множеството отсъстващи състезатели от отбора. Благодаря на всички момчета в отбора за сърцатата игра и за вярата в собствените възможности, която се оказа ключова в заключителната част на срещата! Прекрасен дебют на Мартин Тинчев на вратата!

Победа с един гол винаги е сладка, а и залогът беше голям. Извървяхме дълъг път през сезона с не малко перипетии и спечелването на малкия финал е не лош завършек. Мисля, че в полуфиналните срещи Димитър Петков ни липсваше адски много и неговата контузия е причината да не играем на финала тази година срещу Локомотив Варна, а там със сигурност, щяхме да дадем всичко от себе си и да покажем, че не е невъзможно да бъдат победени. Все пак третото място идва след две победи и е по-приятно да завършиш сезона с победа, отколкото със загуба.”

“Следващият сезон е още далеч, но съм сигурен, че ръководството на клуба вече мисли за него. Клубът се утвърди като фактор в А РХГ и се надявам това да бъде така и за напред. В личен план обмислям оттегляне от активна състезателна дейност и не е малка възможността мачът във Варна да бе последен за мен с екипа на „Чардафон” и в А РХГ. Естествено, ако се стигне до такова решение, ще стискам винаги палци за “зелените машини”, допълни Цветков.

Президентът на клуба Милена Иванова също изрази удовлетворението си от успеха: „Радвам се, че взехме бронзовите медали. Това беше един своеобразен реванш за загубата от същия съперник във Варна на ¼ финалите в турнира Купа България. Сладък реванш и за загубата на плейофа за третото място от същия съперник през миналата година. Беше много трудно и въпреки че догонвахме в резултата през цялото време на срещата, аз усещах увереността на момчетата, че крайния резултат ще бъде в наша полза. Получи се и всички сме много щастливи“.

„За един доста млад клуб, какъвто е нашият, на 4-5 години, ние вече за трети пореден път участваме в битка за бронзовите медали и за втори път ги печелим, което смятам, че е доста добър успех. Иска ми се и вярвам, че това ще бъде едно страхотно вдъхновение за децата и по-младите състезатели в клуба и за хората, които ни подкрепят в залата, на нашата публика“, допълни един от опитните играчи в състава Мирослав Денчев.

Завърналият се в игра национал и основен реализатор за „Чардафон” в битката за бронзовите медали Димитър Петков също анализира срещата във Варна:

„Въпреки липсата на основни състезатели за мача във Варна,аз вярвах ,че ще затворим серията още във вторият мач. Имаше трудности по време на срещата, умората беше голяма, но не изгубихме стимул и концентрация до последния съдийски сигнал, което ни донесе и бронзовите медали. Също така се радвам,че успях да се завърна в игра и да помогна на отбора след двумесечното ми прекъсване заради контузия. Вярвам ,че заслужавахме да играем в големия финал - това остава амбицията ни за следващия сезон.”

Незаменимият диригент на отбора Георги Николов, който не успя да участва в заключителната среща на първенството също коментира мачът със „Спартак”:

„Изключително съм щастлив, че нашият тим отново спечели бронза в хандбалното дерби на България! За съжаление не успях да участвам в последния мач за сезона, но го гледах по телевизията и много се вълнувах до последната минута! Страшно сърцата и борбена игра от момчетата, които играха почти без смени!

В крайна сметка имаме още един трофей за клуба. Искаше ми се и вярвах, че този сезон можехме да се борим на финала срещу „Локомотив”-Варна, но нямахме късмет. Нашият основен състезател Димитър Петков се контузи и когато имаме състав с толкова малко играчи става трудно. Въпреки всичко продължаваме да пишем историята на мъжкия хандбал в Габрово!”

Последната плейофна среща за третото място в А РХГ-мъже беше и дебют за 17-годишния Мартин Тинчев, който демонстрира отлични прояви на вратата във важни моменти от мача.

„Щастлив съм, че ми беше даден шанса да участвам в този важен мач. Това беше един огромен импулс за мен да продължа да се развивам в този спорт“, сподели Марти.

Бронзовите медалисти в „А“ РХГ за сезон 2018/2019 са: Николай Цветков, Слав Колев, Христо Данаилов, Георги Николов, Мирослав Денчев, Димитър Петков, Марио Янчев, Евлоги Вълчанов, Пламен Дедев, Петко Петков, Цветелин Христов, Даниел Грозданов, Денислав Трендафилов, Пенчо Пенчев, Мартин Тинчев. Водач: Милена Иванова.