Традиционен празник на балканските градове “Балканът пее и разказва” в гр. Елена
Традиционен празник на балканските градове “Балканът пее и разказва” в гр. Елена / Община Дряново

 От Община Дряново съобщиха за проведения в град Елена традиционният празник на балканските градове „Балканът пее и разказва”, в който Дряново неизменно участва в празниците на възрожденския дух „Балканът пее и разказва” още от началото през 1973 година до днес..

Неговата цел е съхраняването на фолклорните традиции, тяхното опазване, обогатяване и приобщаване на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност.

Заедно с Трявна, Гурково, Котел, Твърдица и Елена, градът на Колю Фичето ревностно пази традициите, приобщава населението към непреходните ценности на българския дух, пази и обогатява фолклорното богатство на родината ни.  

„Балканът пее и разказва“ 2017

Дряновци съхраняват песенното, приказното и танцовото творчество, откриват и развиват талантите на младите, поддържат жива приемствеността между поколенията и стимулират творчеството във всички възрасти.

Празникът започна с дефиле на участниците - самодейни колективи от градовете Котел, Дряново, Гурково, Трявна, Твърдица и домакините.

Всеки празник е значим и неповторим. Акцент в тазгодишното му издание бе дефилето на автентични народни носии от балканските градове – мъжка, дамска и детска. Много от елементите на тази хубост българска трудно са оцелели през годините. Похвално е, че днес младите могат да я извадят от старите ракли и да я покажат в цялата й прелест.

Веселие и пъстрота на празникът "Балканът пее и разказва" в Елена (СНИМКИ)

Последва издигане знамето на празника от кмета на Община Елена - инж. Дилян Млъзев. В празничната програма Община Дряново се представи с изпълненията на самодейци и деца от НЧ „Развитие-1869“ - Дряново: Смесен камерен хор с диригент Елена Назърова и Класа  по модерен балет с преподавател Елеонора Дянкова. 

С чудесните си изпълнения нашите самодейци и деца получиха заслужени овации от публиката. Паралелно с надиграванията и надпяванията, всички участници имаха възможността да представят родния си край с рекламни материали и сувенири на специално  разположени щандове. Община Дряново осигури достатъчно рекламни изделия, както и авторски творби на учениците от Класа по изобразително и приложно изкуство към НЧ „Развитие-1869“ с преподавател Мария Драгомирова.

През годините щафетата - кой да е домакин на  празника на балканските градове, се предава от град на град.  Домакинството със знамето на празника тази година бе предадено на Община Дряново, която на свой ред ще събере таланти от балканските градове през лятото на 2019 година.