Големи надценки за елхичките в саксия
Големи надценки за елхичките в саксия / Дарик Габрово, архив

Около 6 хиляди елхички е пуснало за продажба Северноцентрално държавно предприятие. Дръвчетата се предлагат отрязани или в контейнери и се добиват от горски разсадници, съобщи инж. Милко Денев. Цената на коледните дръвчета е от 6 до 18 лв., за тези в контейнери.

В Габрово тази година броят на елхичките, които се предлагат, е значително по-малък от миналата. Репортерска проверка показа, че само на едно място, на пл. "Първи май" и само един търговец продава десетина коледни дръвчета, като повечето от тях са борчета. Цените са значително по-високи от тези на държавните горски предприятия, например единствената елха с височина под 1 м., предлагана в контейнер, струва 30 лв.

Изпълнителната агенция по горите започна масирани проверки за добив, транспорт и продажба на коледни дръвчета.  Транспортирането става задължително с превозен билет. В него трябва да са вписани данни за продавача и купувача, дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или зеленина и клони. Също така се посочват и данни за документа, въз основа на който са добити, придобити или получени елхите. При установяване на нарушения се налагат и глоби. Санкциите тази година са по-високи. За физически лица е от 50 до 3 000 лева, а за юридически от 100 до 5 000 лева.