Габрово, Трявна и Севлиево с предложения за туризъм на изложението „Зелени дни“
Габрово, Трявна и Севлиево с предложения за туризъм на изложението „Зелени дни“ / Община Габрово

Общините Габрово, Трявна и Севлиево участваха в шестото издание на фестивала за устойчив туризъм, отговорен бизнес и екологични идеи „Зелени дни“ – София 2015.

Изложението се проведе от 21 до 24 май в отвореното пространство на Княжеската градина. Организатори са Българска асоциация за алтернативен туризъм и туроператорът „Одисея-ин“ с подкрепата на Столична община.

Посетителите на партньорския щанд получиха информация за природни забележителности и културно-исторически обекти, места за настаняване и възможности за ползване на пакетни услуги в региона на Централна Стара планина.

Значителен интерес предизвика предстоящото откриване на детската екоакадемия в Посетителски информационен център „Узана”, както и традиционният екофестивал, който ще се проведе в края на месец юли на едноименната поляна.

Участието на трите общини е в изпълнение на договорената устойчивост след реализирания през 2014 г. проект „Подкрепа за развитие на регионален интегриран туристически продукт в общините Габрово, Трявна и Севлиево“. Представянето потвърди потребителския интерес към зелените балкански градове и села, които през последните години предлагат условия за приключенски, алтернативен, културно-исторически и екотуризъм.

В пролетния фестивал се включиха фермери и производители на биосертифицирана селскостопанска продукция, неправителствени организации в областта на природозащитата и опазването на биоразнообразието, туроператори и общини с комплексни туристически екопредложения.

Тенденциите показват, че все повече хора избират здравословния начин на живот и активната почивка в съхранена природна среда. В световен план приключенският туризъм е сериозна туристическа индустрия.

Само за миналата година приходите от него са над 265 млрд. долара. България не прави изключение от тази статистика. В страната ни има 3 национални и 11 природни парка, 89 природни резервата и 2 234 природни забележителности. На териториите на общините Габрово, Трявна и Севлиево са разположени 1 национален и 1 природен парк, което ги превръща в атрактивна туристическа дестинация и предпочитано място за отдих и приключенски емоции.