Евродепутатът Светослав Малинов: Победата на Ива ще бъде истински успех за Габрово
Евродепутатът Светослав Малинов: Победата на Ива ще бъде истински успех за Габрово / Светослав Малинов от ДСБ © cнимка: Sofia Photo Agency

Господин Малинов, защо изборите в Габрово са толкова важни?

Наистина се породи усещане за значимост, което преди няколко месеца би изглеждало невъзможно. Колкото и важен и интересен да е град Габрово сам по себе си, едва ли някой е очаквал, че частичните избори ще предизвикат национален интерес и дебатите - и то нееднократно! - ще бъдат директно излъчвани по националните телевизии. Политическата ситуация в страната придоби нови измерения - „меденият  месец" между ГЕРБ и неговите избиратели е към края си, инерцията от парламентарните избори от миналата година е изчерпана, развитието на икономическата криза непрекъснато опровергава бодряшките изказвания на ключови министри, предстои актуализация на бюджета поради тежки пробойни в приходната чест, което е сериозен индикатор за неуспешна икономическа политика. Усеща се промяна в настроенията на десния избирател - повече критичност, повече разум. ГЕРБ губи подкрепа, Синята коалиция се стабилизира и расте. Националните социологически проучвания недвусмислено доказват това. Нормално е всички да насочат поглед към Габрово, за да намерят потвърждение на тези тенденции. Така Габрово се оказва в центъра на националната политика.

Какво демонстрира поведението на различните кандидати в този вот?

Внимателно следя кампанията, макар и с акцент върху поведението на нашия кандидат Ива Николова. Убеден съм, че дори опонентите й ще признаят, че тя излъчва повече компетентност и решителност от всички останали. Острото й перо и смелостта й като журналист са добре известни. Сега габровци могат да я видят и като смел и компетентен кандидат за кмет, който носи усещане за енергичност и всеотдайност. Тя е новото и позитивното в тази кампания. Кандидатите на ГЕРБ и БСП и тяхното поведение са инертни и лишени от живец и въображение. Те са по-скоро „служебни" партийни кандидати, издигнати без особено зачитане на активното гражданство. Партийните централи забравят, че извън партиите има много други хора, които са политически ангажирани и искат най-доброто за града си. Във всяка кампания има и някой кандидат, който изпълнява мръсните поръчки на управляващите, срещу техния най-силен опонент. Тази недостойна роля в битката между от ГЕРБ и Ива Николова е поета от Атака. Едва ли има изненадани, че Атака приема този политически слугинаж.

Има ли преформатиране на политическото пространство?

Тъкмо очакването за това приковава вниманието към изборите в Габрово, чиито резултати се чакат с нетърпение. Някои важни насоки обаче могат да се откроят още сега. БСП не е в състояние на тези избори да покаже нов стил, нови лица и идеи, различни от онези, които я доведоха до катастрофата на парламентарните избори. В това няма изненада, както и в жалкото поведение на кандидата на Атака. Интерес представлява подкрепата на ДПС за кандидата на ГЕРБ. От самото начало на настоящия управленски мандат ДПС търси индулгенция за своите нарушения и престъпления като част от провалената „тройна коалиция". В момента са повдигнати обвинения срещу кмета на Кърджали и най-после се привеждат в действия санкциите срещу незаконните имоти на Ахмед Доган, т.нар. „Боянски сараи". Смайващо е, че в такъв момент в Габрово ДПС предлага подкрепа на ГЕРБ, която бива приета. Груба грешка! Но не на ДПС, разбира се. Остават съмнения за тайни договорки и пускане на ДПС в местната власт през задната врата. Няма как подобна безпринципност да не събуди отрицателна реакция у много хора и да не бъде наказана на изборите. 

Какво мотивира десните избиратели да се завръщат отново към автентичното дясно?

При такива избори ключът е в качествата на кандидата. Ива Николова е човек, за когото десните избиратели могат да гласуват спокойно и с чиста съвест. Нещо повече - могат да гласуват с удоволствие. Тя е смел човек, който държи на думата си. Самата й кампания показва нов стил и възможности. Не е случаен фактът, че бе издигната толкова рано и дори ентусиазирано от Синята коалиция. Излишно е да се скромничи - част от националния медиен интерес се дължи на нейното участие в изборите. Тя е нов човек за габровската политика - но тъкмо от такъв градът има нужда сега. Не е обвързана със стари зависимости, много по-близо е до хората и вижда много по-ясно техните проблеми. Независима е в най-добрия смисъл на тази дума в политиката, а именно напълно свободна е да следва своите убеждения за доброто на своя роден град. Ако Ива Николова спечели тази политическа битка, истинските победители ще бъдат гражданите на Габрово. Успех!

Публикацията е подготвена и платена от Предизборния щаб на Ива Николова.