Двоен данък върху превозните средства в Севлиево
Двоен данък върху превозните средства в Севлиево / netinfo
Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на Севлиево приеха общинските съветници. С нея те поставиха реално начало на финансовата децентрализация в общината и упражниха законното си право за пръв път да определят размера на местните данъци. От правото се възползва съветникът от групата на Земеделски народен съюз д-р Иван Иванов, който предложи драстично увеличение на данъка за тежкотоварните и специализирани автомобили.

Срещу това предложение се изказа Момчил Кънев от Демократичната левица, който призова да не се поставят транспортните фирми в още по-тежки положение. Кметът Стойков също призова да не се увеличава налогът. Въпреки това при последвалото гласуване “за” предложението на ветерианарния доктор гласуваха 16 съветника, 3-ма бяха “против”, а 9 се въздържаха. Така общинските съветници узакониха двойното увеличение на данъка върху превозните средства. Така налогът за автобус с над 22 места вместо 110 лева ще бъде 200 лв, а за тези с до 22 места вместо 55 ще се плащат 75 лева.

Голямо е и увеличението при тежкотоварните автомобили, за които ще се плащат по 100 лв, вместо 60. За товарните до 12 тона налогът от 12 лв. става 20 лева за всеки започнат тон товаровместимост. Огромно е увеличението и при камионите над 12 тона. Предложението на д-р Иванов бе за всяко превозно средство, посочено в таблицата, да се запише сума равна на най-ниската и най-високата стойност, предвидена в чл.55, ал. 13 от Закона за местните данъци и такси. В същото време налогът за тракторите бе намален. Вместо 6 лева, собствениците на машина от 11 до 18 kW ще плащат 5 лева, а от 19 до 37 kW ще плащат 7, вместо предвидените в наредбата 9 лева. Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Севлиево ще влезе в сила от 1 март. Това решиха 21 съветника, гласували с “да”. Един беше против, а трима се въздържаха.