Днес не се яде нищо червено, на трапезата се слагат постни храни
Днес не се яде нищо червено, на трапезата се слагат постни храни / Edna.bg

На 14 септември се отбелязва църковния празник "Въздвижение на Светия кръст Господен". Това е един от четирите дни в годината, в който според православната религия се извършва поклонение.

На Кръстовден свещениците правят водосвет по домовете. По време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма, за да се поклонят вярващите.

В народните вярвания, Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, както и за гроздобер.

На този ден най-възрастната жена в домакинството опича Кръстова пита с украса от кръст върху него.

Смята, се че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват, студът наближава и може да те боли кръста. За това с тези ритуални думи всички смятали, че се предпазват от болки в кръста, през идната година.

На Кръстовден се спазва строг пост - говее се за кръста, не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки и т.н.

На трапезата се слагат грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни.