Димитър Пенчев: Човешкото надделя, не можеше да не отидем и да не помогнем
Димитър Пенчев: Човешкото надделя, не можеше да не отидем и да не помогнем / Dariknews.bg
Димитър Пенчев: Човешкото надделя, не можеше да не отидем и да не помогнем
74257
Димитър Пенчев: Човешкото надделя, не можеше да не отидем и да не помогнем
  • Димитър Пенчев: Човешкото надделя, не можеше да не отидем и да не помогнем

Примери за това как се прави добро около нас има навсякъде, Димитър е един от тях.

Димитър Пенчев е ученик в 12 клас на Професионалната гимназия по туризъм в Габрово. Интересите му са свързани със спорта, особено с бокса. Той е и един от бийтбоксърите на града. Като участник в проекта "Приеми ме на село" е живял в къщата на семейство от село Новаковци. Преди няколко дни не се е поколебал да организира свои приятели и заедно с други младежи от същия проект да пристигнат в населеното място и да се включат като доброволци в разчистването на последиците от наводнението. В 14:00 часа са научили, че хората от селото имат нужда от помощ, в 17:00 часа вече са били на място и са чистили.

"Разбрах, че хората имат нужда от физическа сила. Човешкото надделя, не можеше да не отидем и да не помогнем. Миналата година за 5 дни бях в най-атрактивното семейството на баба Цецка и дядо Кирчов в село Новаковци. Те имат 60-годишна връзка, през което време не са имали нито един спор и сами са вдигнали къщата си. Тяхната къща не беше от най-пострадалите. Ние основно помагахме в долните къщи и по краищата на селата, където се бяха свлекли асфалтовите настилки. Александър Драгнев и Михаил Йорданов са мои приятели, които не са участвали в проекта "Приеми ме на село", но дойдоха да помагат. Всичко се случи много бързо, беше буквално час за час, иначе щяхме да се организираме повече хора. Първо се свързаха с нас от Младежкия съвет, в който участвам и от там започнахме да се организираме", разказва Димитър.

Димитър Пенчев: Човешкото надделя, не можеше да не отидем и да не помогнем
netinfo

Младежът продължава да поддържа връзка с дядо Кирчо и баба Цецка. "Обаждам се по телефона да ги чувам, с велосипеди ходим с приятели там от време на време. Те са толкова добронамерени, не може да не ги приемаш като част от семейството".

Възрастните хора имат свои внуци и правнуци. Като приемни дядо и баба те са научили Димитър на земеделие и животновъдство.

"Най-голямото предизвикателство беше доенето на коза", споделя с усмивка Димитър. Животното се оказало необичайно спокойно за очакванията на младежа.

18-годишният ученик от Габрово може да бъде добър пример за по-опитните и по-възрастни от него хора. Действията му и тези на другите младежи, свързани с разчистването на последиците от наводнението в габровските села, го доказват. Димитър Пенчев и приятелите му не са се поколебали да се отзоват, при това бързо. А, колко от нас го направиха?