Декларация Антимихайлова приеха съветниците от ГЕРБ и БСП
Декларация Антимихайлова приеха съветниците от ГЕРБ и БСП / Община Габрово

На извънредно заседание на местния парламент бе приета декларация против действия на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Интересите на Габрово обединиха управляващите и основната им опозиция в Общинския съвет. С 25 гласа ГЕРБ и БСП подкрепиха декларацията, от която министър Искра Михайлова трябва да разбере, че не трябва да се налагат неправомерни санкции, които ощетяват интересите на жителите на Габрово. При гласуването двамата представители на Атака и Валери Василев, който влезе с листата на РЗС, се въздържаха.

Преди това кметът Таня Христова не скри опасностите, пред които се изправя Габрово, ако санкциите, наложени от Управляващия орган на програмата, администрирана от министерството на Искра Михайлова, влязат в сила. Възможни са фалити на фирми, застрашено е уличното осветление, публичните инвестиции. Картината обаче не е толкова "черна", се разбра малко по-късно от представено второ писмо на Управляващия орган на оперативната програма. От него се разбираше, че без никакви мотиви една от санкциите за дейност по голям инвестиционен проект на Габрово е намалена с няколко милиона. По същия начин без мотив няколко дни преди това служителите на министър Михайлова бяха решили, че сумата, която няма да признаят като разход, трябва да надхвърля 4 млн. лв. Както тогава, така и сега не е ясно на какво се базират тези становища.

С "декларацията Антимихайлова" се настоява за отмяна на наложените на Община Габрово финансови корекции от страна на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда".

Декларацията ще бъде изпратена до министър-председателя, председателя на Народното събрание, до министерствата на околната среда и водите, на финансите и на правосъдието, както и до Националното сдружение на общините в Република България.

Текстът на Декларацията бе разпространен от общинския пресцентър:

"Общински съвет - Габрово изразява своето несъгласие с Управляващия Орган на Оперативна Програма "Околна Среда 2007-2013" за налагане на финансови корекции, в особено голям размер на редица български общини, сред които и Община Габрово, във връзка с изпълнение на едни от най – важните  и същевременно най- тежки инвестиции в сектор води и отпадъци.

Общински съвет - Габрово не приема наложените финансови корекции на Община Габрово и счита, че действията на УО са извършени при пренебрегване на нормативни процедури за финансови корекции и нарушаване правата на бенефициентите.

Общински съвет - Габрово изразява своето несъгласие с действията на УО на ОПОС, предприети с  втора управленска проверка на договори по приоритетни оси води и отпадъци, с която се пренебрегват официални становища на контролните органи, включително и на Агенция за Обществени Поръчки, Комисия за Защита на Конкуренцията и Върховен Административен Съд.

Община Габрово е спазила всички разпоредби на закона и изисквания на контролните органи и институции при провеждане на процедурите за избор на изпълнители, в рамките на договорите за воден цикъл на гр. Габрово и изграждане на регионална система за управление на битовите отпадъци, за което разполага с безспорни доказателства и факти.

С реализацията на въпросните инвестиции Община Габрово изпълнява и държавни ангажименти в сферата на управление на отпадъците и третиране на отпадъчни води, поети от страната ни с Договора за присъединяване към Европейския съюз. Поради тази причина считаме за нередно Община Габрово да бъде санкционирана за пропуски извън нейните компетенции. Призоваваме за диалог УО на ОПОС, за да докажем чрез професионални и законови аргументи нищожността на предявените претенции за нарушения.

Като отчита високата степен на тревожност и критичност от създалата се ситуация и огромния риск, в който се поставят Община Габрово и нейните граждани за десетки години напред, Общински съвет Габрово настоява УО на ОПОС, след задълбочена преценка на представените от нас доказателства да отмени наложените финансови корекции и да предприеме спешни мерки за незабавно възстановяване на нормалния процес на верификация и възстановяване на плащания.

Общински съвет - Габрово, воден от общата цел за защита интересите на жителите и в подкрепа на Европейското развитие на общината, изразява сериозните си опасения, че високата социална цена, която подобен несъстоятелен акт на държавата налага, не само ще компрометира постигнатите до момента резултати, но в крайна сметка ще бъде понесена от гражданите, чието право на екологична околна среда ще бъде неоснователно санкционирано.

Общински съвет - Габрово настоява да бъдат предприети спешни и адекватни мерки от страна на държавата в защита правото на жителите на община Габрово да имат достъп до съвременна екологична инфраструктура, съгласно приоритетните национални ангажименти и утвърдените европейски стандарти в сектор околна среда".