/ Областен управител Габрово

Областният управител Невена Петкова проведе работна среща във връзка с предстоящото Национално честване Шипченската епопея.

Заедно с представители на Министерство на отбраната, Национална гвардейска част, Община Габрово, Областна администрация – Стара Загора, НПМ „Шипка – Бузлуджа“, РУО – Габрово, Ротари клуб – Габрово и Клуб по спортно ориентиране – Узана бяха обсъдени основни моменти от програмата. Акцентът през настоящата година ще е погледът към връх Шипка…

Кулминацията на тържествата ще е на 25 август, събота, а предизвикателството, което организаторите приемат да направят е организиране на възстановката на мястото, където максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята (11/23), когато съдбата на Шипка е висял на косъм.

Невена Петкова обясни, че заедно с директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“, ръководството на НД „Традиция“, Връзки с обществеността на парк – музея, представители на Областната администрация по - рано е огледана местността около истинския връх Шипка, землянките, Главната позиция – или „прилежащите височини над шосето“, където по думите на историците е решаващата битка, предопределила изхода на Руско – турската война.

Обсъдени бяха организационни въпроси и по отношение на традиционните вече състезанията за деца по изкачване стълбите към Паметника на Свободата и по ориентиране, които също ще се състоят в съботния ден.

Налага се трасето на стълбите да бъде скъсено и учениците да финишират на каменните барелефи, поради това че ще тече консервация и реставрация на лъвът на Паметника.

Програмата с основните събития остава отворена за нови предложения на участниците в срещата.