Снимка: ХК „Чардафон“
Снимка: ХК „Чардафон“ / „Чардафон“ тръгна с равен в нервен мач

„Чардафон“ започна с равенство новия сезон в „А“ Републиканската хандбална група. В среща от I кръг Христо Данаилов и съотборниците му приеха в зала „Орловец“ „Пирин 94“ от Гоце Делчев и двубоят завърши без победител – 21:21. Резултатът беше равен и на полувремето – 11:11. Двата състава изиграха поредния нервен мач по между си. Зрителите в зала „Орловец“ видяха цели 14 двуминутни отстранявания, 13 от които през втората част, два червени картона и драматичен финал.

Срещата започна отлично за подсиления с нови играчи тим на „Пирин 94“, който дръпна с 1:6 до 12-та минута. „Чардафон“ беше без основния си реализатор Димитър Петков, но постепенно влезе в ритъм и успя да възстанови равенството. Успешна серия от 4:1 в последните три минути на полувремето доведе до резултат 11:11 на почивката. В началото на втората част габровският тим за пръв път в срещата поведе с попадение на Петко Петков, след което дори успя да направи разлика от три гола – 17:14 в 43-та минута. „Пирин 94“ изравни (17:17) и в последните 12 минути драмата беше пълна, а двуминутните отстранявания валяха и заради натрупани три такива Райчо Копривленски напусна играта. „Чардафон“ отново дръпна с две поредни попадения на Марио Янчев и точно реализиран седемметров наказателен удар от Георги Николов за 20:17, но тимът от Гоце Делчев за втори път стопи пасива и поведе минута преди края с  гол на Димитър Павлов – 20:21. Христо Данаилов взе прекъсване, а след него Пламен Дедев стреля в гредата от крилото и изглеждаше, че всичко е загубено. При ответната атака обаче Христо Петков направи крачки и „Чардафон“ получи шанс за последно нападение. Пет секунди преди сирената Петко Петков беше спрян с умишлено нарушение от Миле Радевски, което по новите правила доведе до директен червен картон за играча на „Пирин 94“ и 7 метрово наказателно хвърляне в полза на „Чардафон“. Георги Николов се нагърби с изпълнението и донесе равенството на домакините, въпреки че му се наложи два пъти да изпълни от бялата линия, заради недоглеждане на съдиите.

С четири гола за „Чардафон“ дебютира новото попълнение Даниел Грозданов, който през миналия сезон беше в състава на „Пирин 94“. По четири пъти се разписаха също Георги Николов и Петко Петков. Най-резултатен за домакините, с 5 точни попадения, беше Марио Янчев, а по два гола отбелязаха Мирослав Денчев и Христо Данаилов. За „Пирин 94“ 6 гола реализира Христо Петков, 5 добави Петър Симеонов, а с 4 на сметката си завърши Добри Тунтев.

„Ако трябва да бъда честен, преди мача мислех, че ще ни е адски трудно дори да стигнем до точката днес. Смятам, че на този етап това е успех за нас, въпреки че можеше да вземем и мача, тъй като през цялото второ полувреме водехме, но направихме една фатална тактическа грешка и дадохме шанс на противника да ни изравни. От там нещата се обърнаха, въпреки че след това съумяхме отново да поведем, но вече напрежението ни беше грабнало и не можахме да издържим до края. Отборът на „Пирин 94“ по традиция не се примирява с това, което е постигнал в предходната година, и търси вариант за по-добро класиране. Мисля, че тази година са на път да успеят, след като имат подкрепата на Общината и обществеността в Гоце Делчев. Аз за финансиране вече съм спрял да говоря при нас, защото ми е обидно дори да го казвам – с какъв бюджет разполагаме, по какъв начин играем мачовете, как се събираме и т.н. Идеята ми за влизането на отбора в „А“ група беше, за да могат младите момчета да видят как е, да се настроят и да поемат щафетата след нас. Това обаче е свързано с финансово обезпечаване. В този свят, в който живеем, за съжаление парите са над всичко и младите се ориентират по това. А ние по този показател сме последния отбор в „А“ група, в който биха искали да играят те“, коментира след срещата играещият треньор на „Чардафон“ Христо Данаилов.         

В останалите срещи от I кръг се получиха следните резултати:

ХК "Локомотив" (Варна) – ХК "НСА" 41:21(21:8)

ХК "Добруджа" - ХК "Локомотив" ГО 30:25(12:18)

ХК "Левски" Левски - ХК "Осъм" Ловеч 18:36(8:19)

ХК "Спартак" – ХК "Фрегата" 33:29 (15:9)

Във II кръг „Чардафон“ ще гостува на „Фрегата“ в Бургас. Мачът е следващата неделя, 30-ти септември.