Буров, Цар Борис ІІІ и Стамболов вдъхновяват най-младия член на Европейския парламент – Андрей Новаков
Буров, Цар Борис ІІІ и Стамболов вдъхновяват най-младия член на Европейския парламент – Андрей Новаков / DarikNews.bg
Трима големи български държавници от ХХ век – Атанас Буров, Цар Борис ІІІ и Стефан Стамболов, вдъхновяват най-младия член на Европейския парламент – Андрей Новаков. Българинът, който няма навършени още 30 години открива в тяхната съдба много причини да се занимава с политика.
 
„През последната година-две съм най-впечатлен от Буров. Сякаш е най-близо до това, което правя в момента”, споделя Андрей Новаков и допълва, че няма претенции да се сравнява с известния български политически деец, който реализира делото си в един много бурен за страната ни период.
 
„Съветите, които Атанас Буров дава най-лесно бих могъл да приближа в работата си и да ги ползвам”, уточнява Андрей Новаков. Царят и Стамболов го вдъхновяват по различен начин – с разбирането си как се защитават интересите на България.
 
Не е случайност, че театрална пиеса представя в сърцето на Европа една от големите фигури, свързани с историята ни. „Духът на поета” е постановка на Стефан Цанев, посветена на Стефан Стамболов, изиграна по един блестящ начин от Христо Мутафчиев в самия Европейски парламент.
 
„Що се отнася до Негово Величество, трябва да кажа, че няколко пъти, когато съм се разхождал около Царска Бистрица и двореца Врана, си представям колко тежко е било в началото на 40-те години на ХХ век. Да ходиш по тези места и да мислиш как да избавиш отечеството си от война. Тогава си казвам, че колкото и трудно да е сега и да има на пръв поглед нерешими казуси, то те са много-много по-леки от задачите, които тези велики мъже е трябвало да решават преди толкова години.”
 
Днес България си връща лидерските позиции на Балканите, смята Андрей Новаков и дава за пример ситуацията в Европейския парламент.
 
„Идват колеги и от Румъния, и от Гърция, които изразяват интерес към случващото се в България. Все по-често търсят нашата позиция по един или друг проблем и се интересуват как бихме могли да се координираме в решаването му.”

Георг Георгиев: България никога не се е намирала в по-върхова форма във външно политически план
 
На 18 ноември, към 03:00 часа сутринта, когато в Европейския парламент се обсъжда финансирането на Западните Балкани и Турция, Андрей Новаков особено силно усеща, че се променя ролята на страната ни.
 
„Увеличихме финансирането за Западни Балкани, за да извършат административна реформа и да бъдат приобщени към ЕС. Парите за Турция бяха намалени. Останалите ми колеги споделиха, че това решение се дължи на намаленото напрежение между България и Македония и подписването на Договора. Видя се, че балканските лидери могат да стоят на една маса и да обсъждат бъдещето на целия регион.”
 
Андрей Новаков е убеден, че без личната инициатива на премиера Борисов тази важна крачка би била трудно осъществима.
 
„Аз съм сигурен, че и преди него министър-председатели са можели да направят крачката към Македония. Определено се изисква кураж.”
 
Евродепутатът все пак отчита и обстоятелствата, подпомогнали последните процеси на сближаване между България и Македония и особено промяната на политическата обстановка в западната ни съседка. Новаков признава доскорошния си скептицизъм, подсилван от следваната допреди месеци политическа линия в Македония.
 
По отношение на процесите в самия Европейски съюз Андрей Новаков не е привърженик на крайностите. Най-младият член на ЕП не смята, че в близко бъдеще ще има федерация с един химн и едно знаме. В същото време изграждането на стени между държавите в ЕС е неприемливо за него.
 
„Какво можем да направим ние в тази ситуация?” – това е въпрос, чиито отговор за Новаков се крие в единната валута и членството в Шенгенското пространство.
 
„Всички подскочиха, когато се заговори за Европа на две скорости. Извинявайте, но ние и сега сме на две скорости. Ще бъдем равноправни, ако се осъществят тези две цели. Надявам се скоро, поне България и Румъния, да влезем в Шенген, а в обозримо бъдеще и в Еврозоната.”
 
Андрей Новаков защитава тезата, че от въвеждането на еврото като валута България би имала само ползи.
 
Най-младият евродепутат и екипът му са автори на първата българска програма в ЕС, която до месеци се очаква да бъде стартирана. Тя е насочена към бизнеса и дава възможности на предприемачи за пътуване по света и усвояване на професионален опит от успешно функциониращи модели. Програмата се нарича A.L.E.C.O. и носи името на един от най-значимите български писатели.

„Звездата на A.L.E.C.O. скоро ще изгрее"
 
Друга амбициозна идея на Андрей Новаков е да се засили политиката към насърчаване на инвестициите в обезлюдяващите се региони на България.

Почти 60 000 младежи в България са започнали работа благодарение на програми на ЕС
 
„Заедно с моя екип разработихме пакет от мерки, които да започнем да налагаме в отделни документи, приемани от Европейския парламент. След 2020 година когато е новия програмен период, те трябва да станат реални. Става въпрос да има приоритетно финансиране на проекти за тези региони. Да има безплатни консултанти и техническа помощ на терен. За да се върнат активните хора в един обезлюдяващ се регион, не е достатъчно само да имат добри заплати. Те си задават въпроси като: „Има ли добро образование?”, „Има ли добро здравеопазване?”, „Има ли къде да си почивам, къде ще се разхожда детето ми?”, „Има ли конкурентна среда, в която да се развивам?”. Всички тези неща не могат да се решат от веднъж. Но аз искрено вярвам, че е достатъчно да завъртим колелото, като изградим достатъчно ниво на регионално развитие. Това означава, например, че болницата в Габрово да бъде поне толкова добра, колкото болниците в София или Пловдив, а Априловската гимназия да бъде на виното на големите национални училища. Когато има тунел под Шипка, който да дава възможност за бързо придвижване и хубави паркове, много по-вероятно е хората да си останат в Габрово, а не да търсят възможности на други места.”

Андрей Новаков предложи създаването на европейска инициатива за обезлюдените региони
 
На твърденията, че изграждането на инфраструктура не е най-важното нещо Новаков отговаря, че помни времето, когато хората са протестирали за строшените си по пътищата автомобили.
 
В същото време, като представител на политическа формация, определяща се като дясна - ГЕРБ, и като член на европейско политическо семейство, отстояващо десни и консервативни политики - Европейска народна партия, Новаков е привърженик на по-малката роля на държавата в бизнеса. Евродепутатът дава за пример човек, който наскоро го убеждава, че трябва да се върне нивото на железопътния транспорт от ХІХ век. Първоначално Новаков не възприема такава теза, но след това вниква в същността. Това е период, когато този тип транспорт се развива от необходимост, с частни инвестиции.
 
„В момента, в който политиката се намесва в релсите, железниците стават неефективни и губещи.”,  казва посетителят по време на разговора си с Андрей Новаков.

Андрей Новаков: ЕС трябва да осигури €10 млрд. годишно за транспортна инфраструктура след 2020 г.
 
Евродепутатът смята, че е допусната колективна грешка години наред да се приема, че частния капитал е непременно нещо лошо и е насочен към човешката експлоатация. В същото време България има значими международни успехи, благодарение на хора като фабрикантите, изградили икономиката на страната ни.