Близо 8% по-високо потребление на ток през Новогодишните празници
Близо 8% по-високо потребление на ток през Новогодишните празници / DarikNews, архив

Близо 8% повече ток са консумирали клиентите на ЕНЕРГО-ПРО през периода 31 декември - 4 януари в сравнение със същите дни година по-рано. Това показват данните на компанията, която доставя електроенергия на 1.1 милиона потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен. За петте почивни дни около Нова година общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО е било малко над 106 хил. мегаватчаса. За същите дни преди година са били потребени около 98 хил. мегаватчаса. Очаквано, най-висока е била консумацията в последното денонощие от 2014 година, когато е отчетено потребление от близо 23 хил. мегаватчаса.

Според специалистите на ЕНЕРГО-ПРО, повишеното потребление на електроенергия за периода 31 декември - 4 януари се дължи на по-ниските температури през изминалите празнични дни, в сравнение със същия период преди година. Припомняме, че заради топлото време през Коледните празници беше отчетен близо 10-процентен спад в консумацията на ток в сравнение със същите дни на 2013 г. Тогава за петте почивни дни около Коледа общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО беше около 82 хил. мегаватчаса. За същите дни на 2013 година са били потребени около 90 хил. мегаватчаса.

По време на Коледните и Новогодишните празници 70 аварийни екипа на ЕНЕРГО-ПРО бяха в пълна готовност и отстраняваха бързо всички повреди, възникнали по електрическите съоръжения в областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Отчетниците на компанията също работеха по време на празниците и отчитаха консумираната електроенергия по обичайния график, като стриктно се спазва срокът за отчет в рамките на 31 дни, съгласно Общите условия за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД.