Безплатни изследвания за Лаймска болест
Безплатни изследвания за Лаймска болест / снимка: Media.framar.bg

РЗИ Габрово разполага с тестове за изследване за Лаймска болест, доставени по стартиралата през 2014 година Национална програма за профилактика и контрол на векторно-предавани трансмисивни инфекции при хората в България – 2014 – 2018 г.

Това съобщават от инспекцията.

Тази програма е разработена и се прилага с цел намаляване на заболяемостта и смъртността от векторно-предавани трансмисивни  инфекции, в групата на които влиза и Лаймската болест.

Векторно-предавани трансмисивни инфекции са инфекции, при които причинителите се предават с кръвосмучещи членестоноги – вектори /кърлежи, комари, папатаци/. Източници или резервоари на инфекцията в природата са диви животни и птици.

При някои от тях източници или резервоари са домашни животни. В световен мащаб се наблюдава тенденция към нарастване на трансмисивните заболявания и разширяване на разпространението им, което отразява промените в природо-географските и климатични фактори, както и засилената миграция на хора и животни.

Лаймската борелиоза (Лаймска болест) е най-честото предавано чрез кърлежи заболяване в Европа. Тя е природо-огнищна инфекция с остро и хронично  протичане. Човек се заразява с причинителя  при ухапване от кърлеж, който е заразен при кръвосмучене от инфектирано животно.

В Европа основни резервоари са горската мишка, полевката, катерицата и таралежите. Човек заразен с Лаймска болест, не е заразен за околните.

Изследването за Лаймска болест в РЗИ е безплатно и се извършва само по преценка на лекар (ОПЛ или специалист). Необходимо е да се представи т. нар. "зелен талон" (не с направление от Здравната каса). Заплаща се единствено манипулацията „вземане на кръв“ на цена 3.00 лв.