Американ Стандарт продаде  част от  бизнеса си
Американ Стандарт продаде част от бизнеса си / netinfo
Американ Стандарт подписа споразумение за проджба на бизнеса Бани и кухни на стойност 1.755милиарда долара.Бизнес фондовете ще бъдат управлявани от Бейн Кепитъл Партнърс (Bain Capital Partners, LLC), водеща световна частна инвестиционна компания.

При приключването на продажбата, Бейн Кепитъл ще се сдобие с бизнесa Бани и Кухни на Американ Стандарт, чиито продажби за 2006 година са 2,4 милиарда долара. В него работят 26000 работници, в 54 предприятия, в 23 страни в целия свят. Бизнесът произвежда и продава водещи продукти в индустрията под марките American Standard®, Ideal Standard®, Armitage Shanks®, Porcher®, Jado®, Ceramica Dolomite® и Vidima®.

Очаква се приключването на продажбата да се осъществи в началото на четвъртото тримесечие на 2007 година. Компанията възнамерява да отдели средствата от продажбата основно за изкупуване на акции и намаляване на дълговете за поддържане на стандартите за инвестиционен рейтинг. Продажбата подлежи на одобрение от респективните регулаторни органи. Не се изисква одобрение от страна на акционерите. Купувачът е предоставил неоспорими финансови залози.

На 1 февруари 2007 година Американ Стандарт обяви намеренията си да раздели трите си бизнеса като продаде Бани и Кухни, отдели Системи за контрол на превозните средства и задържи най-големия си бизнес Климатични системи и услуги.

Днешната сделка е последната от поредицата стъпки за осъществяването на тези планове след отделянето на Системи за контрол на превозните средства като независима публична компания с наименование WABCO, което е насрочено за 31 Юли, 23:59 ч. (Източно американско време). През март компанията продаде Venesta Washroom Systems, която беше част от бизнеса Бани и Кухни. Заедно с Venesta общата стойност на продажбата на бизнеса възлиза на 1,92 милиарда долара.

Американ Стандарт Къмпанис е пред изпълнение на плановете си за отделянето на WABCO като публична компания. Свободното търгуване с акциите на WABCO е насрочено да започне на 1 Август т.г. на Нюйоркската стокова борса.