74 обекта са проверени от инспекцията по околната среда и водите
74 обекта са проверени от инспекцията по околната среда и водите / Дарик Габрово

 

74 обекта са проверени за месец август от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Акцент в контролната дейност са извършените планови комплексни проверки на 5 обекта. Не са констатирани груби нарушения. Дадени са предписания, свързани с представяне на информация за топлинната мощност на използваните парни котли, за използваните фреони в хладилните инсталации, информация за изпълнение на задълженията по Наредбата за опаковките, представяне за утвърждаване на фирмена програма за управление на отпадъците.

Наложени са две текущи месечни санкции за миризми на цех за производство на ПДЧ във Велико Търново и на завода за целулоза в Свищов, където са наложени санкции в размер на 2000 лева.

Проверени са 10 селски сметища за твърди битови отпадъци в общините Павликени, Свищов и Полски Тръмбеш. Проверките са установили, че в населените места има въведена система за организирано сметосъбиране, но все още разположените съдове са недостатъчни, поради което селските сметища не са запръстени и рекултивирани.

За констатирани нарушения през месеца са съставени 4 акта, за които ще бъдат издадени наказателни постановления в законоустановения срок.

През месеца е издадена една заповед за спиране на дейността на "Габро Метал 2000" в Габрово за извършване дейността леене (оползотворяване на отпадъци от черни и цветни метали) до привеждане на дейността в съответствие с нормативните изисквания.