71 заведения и ресторанти са проверени за пожарна безопасност
71 заведения и ресторанти са проверени за пожарна безопасност / Дарик Габрово, архив

 

Във връзка с празниците са проверени 71 обекта за пожарната безопасност на територията на Габровска област, съобщи за Дарик началникът на служба „Пожарна безопасност и спасяване" Георги Русинов.

В Габрово са били инспектирани 39 заведения и ресторанти, в Севлиево са девет, шест в Дряново и 17 обекта са проверени в Трявна. "Взети са всички мерки по отношение на евакуацията на хората, а местата за развлечения са снабдени с уреди за първоначално пожарогасене", добави още Георги Русинов.

По думите му няма съществени нарушения, само едно котелно помещение на ресторант в Габрово е запечатано поради опасност. В заведенията е проследено състоянието на отоплителните и електрически инсталации, осигурените условия за пожарогасене и евакуация, изправността на противопожарните уреди.

Освен това са проверени 20 църкви и 2 манастира - Дряновският и Соколският манастир, където се очаква да има повече почиващи и празнуващи хора.

"Бих посъветвал всички, които ще празнуват в къщи да бъдат по- внимателни при използване на пиротехническите изделия и фойерверки", каза още Русинов.

Според него би могло да има проблеми и с огнищата и камините на твърдо гориво. При случай на пожар трябва незабавно да се подаде сигнал на телефон 160 или 112.