5233 кг хартия не отива за смет, а за рециклиране
5233 кг хартия не отива за смет, а за рециклиране / Община Габрово

Приключи първият етап от инициативата „Отпадък с късмет не отива за смет", осъществена от Община Габрово. Точните данни сочат, че възпитаниците на детските градини и училищата са събрали 5233,590 кг непотребна хартия.

В последните дни на месец октомври екипът, реализиращ проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово" по ОП „Околна среда", посети всички детски и учебни заведения, включили се в инициативата, за да претегли събраната хартия и да се срещне с участниците. От децата експертите на Община Габрово научиха, че разделното събиране на отпадъци може да бъде лесно и забавно като детска игра, в която основната цел е желанието да запазим природата си чиста.

Първият етап от „Отпадък с късмет не отива за смет" приключи с награждаване на участниците. Всички детски градини получиха книга „Малката Божана в деня на боклуците", предоставена от партньора на инициативата книжарници „Златев", пъзели за най-малките и тефтерчета за децата в подготвителните групи. Наградата за училищата бяха информационни табла за народните будители, книги с екологична тематика и тетрадки, предоставени от „Екобулпак". Учениците от най-активните класове получиха също еко тетрадки и химикали, тениски и допълнителни стимулиращи награди. Изненади имаше и за децата, които са събрали най-много хартия. Особен интерес предизвика специалният подарък от екипа на депото - кошче „Сепарино", което беше раздадено във всички училища и детски градини. „Сепарино"  има необикновена задача - той трябва да покаже на децата какво ще представлява  системата за събиране на отпадъци в Габрово след малко повече от година.

Екипът, реализиращ инициативата „Отпадък с късмет не отива за смет" се гордее с всички взели участие в първия етап от кампанията. Нека усърдието на младите габровци да не стихва и през останалите три етапа.

На първите десет места във финалното класиране в месеца на хартията са - ОУ „Ран Босилек" - 869,690 кг, ЦДГ „Радост" - 727 кг, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев" - 480.1 кг, ЦДГ „Първи юни" - 409.8 кг, Национална Априловска гимназия - 401.4 кг, СОУ „Райчо Каролев" - 338 кг, ОУ „Неофит Рилски" - 288 кг, ЦДГ „Слънце" - 263.9 кг, ЦДГ „Перуника" - 261 кг, ЦДГ „Ран Босилек" - 260 кг

Вече стартира и вторият етап на кампанията „Отпадък с късмет не отива за смет", в който деца и ученци, учители и родители ще събират пластмасови отпадъци от бита. По време и на този етап продължават откритите уроци с екипа на депото, а на финала отново се задават награди за най-активните.