2 г. затвор за източване на дебитни карти
2 г. затвор за източване на дебитни карти / Дарик Габрово, архив

 Габровски окръжен съд осъди на 2 години лишаване от свобода и глоба Е.Д. от Габрово за източване на чужди банкови карти.  

Мъжът бе признат за виновен в това, че на 12 януари тази година, при условията на продължавано престъпление, използвал две дебитни карти за теглене на сумата от 1 050 лв. от три различни банкомата в Габрово, без съгласието на титуляря - 54-годишен габровец. Подсъдимият е отнел банковите карти от чанта оставена в незаключен бус, спрян в центъра на града. Е.Д. се възползвал от обстоятелството, че с картите  били и персоналните идентификационни номера към тях, и в периода между 13,19 и 14,36 часа същия ден, когато извършил кражбата изтеглил два пъти по 400 лева от едната карта и още 250 лева от втората.

За извършеното престъпление Е.Д. бе осъден на 2 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален строг режим. Съдът наложи на подсъдимия и глоба в полза на държавата в размер на 500  лв.

На основание чл.25 ал.1 във вр. с чл.23 от НК съдът определи на подсъдимия общо наказание от 2 години лишаване от свобода по настоящата присъда и по три предходни присъди за престъпления против собствеността, към което общо наказание присъедини и наказанието глоба от 500 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.

 Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК - Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетели в хода на съдебното заседание. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът