„1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи”
„1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи” / Областен управител Габрово
Областна администрация – Габрово съвместно с Държавна агенция „Архиви” представят  документалната фотоизложба: „1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи”. Експозицията е посветена на 75 – годишнината от спасяването на българските евреи и ще бъде представена в 5 читалища от областта. Първата от поредицата изложби беше открита снощи в Трявна от областния управител Невена Петкова. В зала „Дръзновение“ бяха изложени писма, снимки, документи, на дръзналите да участват в спасяването на българските евреи.

В приветствието си Невена Петкова каза, че това не е обикновено културно събитие посветено на 75-годишнина, а един своебразен начин „първо да изпълним нашата мисия, а именно да предаваме на поколенията онези паметни моменти от историята ни, които ни карат да се гордеем че сме българи. И на следващо място това е начин повсеместно да отдадем заслуженото внимание и почит към онзи спасителен акт, който може да бъде описан само с една дума и тя за мен е „човещина“.

„Спасяването на българските евреи е един безпрецедентен акт, който ни показва как от едно тъмно и черно петно в историята на Европа може да проблясва такава светлина.“ – сподели още областният управител и допълни, че с тези събития ние показваме нашата съпричастност към подписания през м. септември Манифест "Заедно срещу езика на омразата".

Изложбата разказва за историите на българските "праведници на народите” на държавата Израел, които заради изключителния им принос за запазване живота на свои съграждани евреи по време на Втората световна война, са обявени за такива от института за Холокоста „Яд Вашем” в Ерусалим. Българските праведници са общо 20 души, като по-известните сред тях са заместник-председателят на тогавашното народно събрание Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан. Непоказвани досега документи, снимки, писма разкриват лицата на непознатите спасители и разказват историите на непопулярните, обикновени хора, участвали в спасяването на българските евреи през 1943 г. Главната цел на фотоизложбата е именно да се заговори  за тях, като се покажат малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с което са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. Делото им заслужава да бъде помнено и разказано.

Изложбата ще бъде представена на 4 октомври в с. Царева ливада; на 17 октомври в читалището на кв. Любово, Габрово; на 19 октомври  в читалището в с. Сенник и на 2 ноември в читалище „Развитие“, Севлиево. Началният час е 17:30.

Инициативата е  във връзка с одобрената комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз, съгласно която Областните администрации в цялата страна имат ангажимент да организират по места инициативи за отбелязване на приноса на нашата страна в спасяването на евреите от холокоста.