/ Община Габрово
1770 нови книги за габровските читатели по проект на РБ „Априлов - Палаузов”
През месеците ноември и декември фондовете и колекциите на регионална библиотека „Априлов - Палаузов”-Габрово се обогатиха с 1450 заглавия в 1770 тома българска и чужда художествена, детска и специализирана литература от всички области на знанието.

Екскурзия в библиотеката (СНИМКИ)

Книгите и другите нетрадиционни източници на информация са закупени по спечелен от библиотеката проект на стойност 22 000 лв.  В средата на годината Министерство на културата обяви конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. за финансова подкрепа на библиотеките при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници.

Заглавията, с които екипът кандидатства, бяха съобразени с търсенията и потребностите на читателската аудитория. В проекта приоритетно намериха място издания на български автори - 43 %.

Детското коледно градче отваря врати тази вечер

Общо 258 регистрирани по българското законодателство издателства намериха място в проектното предложение. Книжните заглавия, които постъпиха в библиотеката обхващат областите наука, философия, психология, право, педагогика, икономика, компютърни науки, изкуство, архитектура, литературознание, история, художествена литература за деца и за възрастни от български и чужди автори.

Придобити са ценни справочни издания, речници, карти, учебници от различни висши учебни заведения - НБУ, ВТУ, БАН, СУ, както и учебни помагала и ръководства от различните отрасли на знанието.

Закупени са не само книги, а и DVD, пътеводители, албуми, картографски и нотни издания. Набавени са в повече екземпляри произведенията от списъците за задължителна литература за учениците от 1 до 12 клас.

До 12 декември пощите очакват най-красивите писма до Дядо Коледа

Заглавията, които предлага библиотеката са съобразени с потребностите и изискванията на читателите.
Изпълнени са целите на проекта - на първо място обновяване на библиотечните колекции за насърчаване на интереса към книгата и четенето и развитие на библиотеката като основен център за духовност, придобиване на знания и информация.

Не по-малко важен е стремежът на ръководството и екипа на културната институция за задоволяване нуждите и очакванията на редовните и потенциални потребители на регионалната библиотека за навременна и всеобхватна информация, както и обогатяване различните отдели на библиотеката с разнообразна и качествена по своята художествена стойност литература.