142 години от Априлската епопея при Дряновски манастир
142 години от Априлската епопея при Дряновски манастир / Община Дряново
142 години от Априлската епопея при Дряновски манастир отново събра стотици хора от различни краища на страната, дошли на това сакрално място, за да изразят почитта си към героите.

Празничният ден в Дряновски манастир започна с традиционния младежки конкурс „Вятър ечи, Балкан стене“. Връчени бяха награди в четири възрастови групи, а наградата на кмета на Община Дряново Мирослав Семов получи Добромира Стоянова на 9 години от град Сливен.

Изключително голям интерес бе проявен от туристическите дружества в България към похода „По пътя на четата на Поп Харитон и Бачо Киро". Броят на участниците бе над 200. Традиционният маршрут започва от Бяла Черква и завършва в манастира, където участниците бяха посрещнати и наградени от кмета на Дряново. Историческият спектакъл-възстановка на битката, особено впечатли гостите и ги срещна с героите от Дряновската епопея, написали с кръвта си едни от най-славните и драматични моменти от българската история.

Община Дряново
142-та годишнина от Априлската епопея при Дряновски манастир

Литературно-музикалната композиция „Велико и бунтовно време“ на учениците от СУ „В.Левски“ Севлиево повиши емоциите, за да достигнат те кулминацията си с Тържественият митинг-заря. Гордост, тъга, преклонение – една смесица от чувства, които дават истинския смисъл на празника в памет на героите, учат децата ни на българщина, а нас правят повече човеци.

Община Дряново
142-та годишнина от Априлската епопея при Дряновски манастир

Официални гости бяха народните представители Николай Сираков, Кристина Сидорова и Борис Вангелов, директорът на Фонд Земеделие Живко Живков и председателят на СБУ Янка Такева.

Събитието съхраниха за поколенията фотографите от Фотоплейс клуб Габрово, които за втора година безвъзмездно го отразяват.Общите усилия по организацията на честването и видяното още веднъж доказаха най- българския девиз: „Съединението прави силата“.

Източник: Община Дряново