Жълт код за силен вятър
Жълт код за силен вятър / ThinkStock/Getty Images
Жълт код за силен вятър е обявен в 16 области на страната, сочи справка на сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за: ВидинМонтанаВрацаПлевенВелико ТърновоРусеТърговищеРазградСилистраШуменДобричВарнаСливенСтара Загора, Пловдив и Пазарджик. През деня в тези области ще духа силен вятър от запад-северозапад със средна скорост до 14-17 м/с и пориви до 24 м/с.

През деня запад-северозападният вятър ще се усили, облачността от запад ще намалее, в по-голямата част от страната до слънчево.

Хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

В Добрич времето ще бъде с променлива облачност до слънчево. Максималната температура ще бъде 11 градуса.

Над Черноморието на места в сутрешните часове ще превалява дъжд. Около обяд валежите ще спрат, а по-късно и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен и силен западен вятър, който привечер ще отслабне. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, вечерта ще се успокои. Температурите ще се понижават, към 14 ч. ще са между 4° и 8°.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

През следващата седмица ни очаква отново топло време. Температурите ще са с 5-6 градуса над обичайните декемврийски стойности. Сутрешните температури в понеделник и вторник на запад ще бъдат около нулата, а дневните стойности ще достигат до 10-15 градуса. В края на седмицата обаче се очаква преминаването на средиземноморски циклон. Градусите отново ще паднат и ще се доближат до стойности, характерни за последния месец на годината.