/ Дарик Добрич
Протестиращите заплашиха с ефективна стачка и блокиране на пътища, ако безводието продължи
жители на Кардам и Спасово излязоха на протест заради лошо водоснабдяване
102078
жители на Кардам и Спасово излязоха на протест заради лошо водоснабдяване
  • жители на Кардам и Спасово излязоха на протест заради лошо водоснабдяване
Жители на двете най-големи села в добруджанската Община Генерал Тошево - Кардам и Спасово излязоха на протест заради системно безводие.

Инж. Кованджийски: Ваденето на газ в Спасово е опасно, защото трябва да се прави фракинг

Десетки хора се събраха пред кметството в центъра на Кардам, за да изразят недоволството си от почти ежедневната по думите им липса на вода в домовете им. Символично протестиращите прекосиха в продължение на няколко минути пешеходната пътека пред кметството, издигайки надписи: „Водата е живот. Не съсипвайте живота в Добруджа.”, „Най-голямата авария е в ръководството на ВиК” и „ 3 лв. за вода под налягане или за въздух под налягане?”.

Жители на Кардам и Спасово излязоха на протест заради лошо водоснабдяване
Дарик Добрич


За да подкрепят протеста на хората тук бяха кметовете на Генерал Тошево - Валентин Димитров, на Кардам -  Георги Събев, на Спасово – Андреан Симеонов, на Дъбовик – Стоянка Първева и на Снягово – Нудие Муса. „Тук съм, за да подкрепя колегата ми кмет и жителите на Кардам. При нас проблемите с липсата на вода са частично решени, но когато мечката играе в съседния двор, ще дойде и в нашия”, коментира Стоянка Първева - кмет на с.Дъбовик.

Жители на Кардам и Спасово излязоха на протест заради лошо водоснабдяване
Дарик Добрич


Проблемът с нарушеното водоподаване в Кардам е от години, но от края на 2018 г. се е задълбочил, разказаха местните хора. По думите им, в половината село има вода, а в другата половина - не. „Не можем нито да се изкъпем, нито да пуснем пералня, нито да посрещнем внуците си”, оплака се Петранка Христова.

„Аз съм механизатор. Цял ден съм на работа, вечер се прибирам и не мога да си взема дори един душ. И това се повтаря постоянно", сподели и Мариян Илиев.

Жители на Кардам и Спасово излязоха на протест заради лошо водоснабдяване
Дарик Добрич


Според кмета на Кардам Георги Събев над 1000 кв.метра в селото са разкопани заради ВиК аварии, нарушена е пътната настилка и тротоарите, а мерки не се вземат.  Заради авариите вода няма по няколко часа на ден, а във върховите часове на ползване на ел.енергия помпите се изключват и водоподаването по високите места в селото спира, разаказа още кметът.  

Местните жители многоктратно са сигнализирали ръководството на ВиК за проблема, но до разрешаването му така и не се стигнало. Те са категорични, че и ако този път не им бъде обърнато внимание ще предприемат ефективни стачни действия с блокиране на пътища.

Жители на Кардам и Спасово излязоха на протест заради лошо водоснабдяване
Дарик Добрич


В община Генерал Тошево е финализирана подписка заради лошото водоснабдяване на населените места, която до дни ще бъде изпратена в МРРБ, информира кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.

Той сподели, че от лошо водоснабдяване се оплакват жителите на около 15 села на общината. „Идеята е не да правим предизборна кампания, а да решим проблемите на хората”, коментира Димитров.

Жители на Кардам и Спасово излязоха на протест заради лошо водоснабдяване
Дарик Добрич


Потърсен за коментар, шефът на ВиК Добрич инж.Тодор Гикински заяви, че в Кардам и околните села не става дума за безводие, а за нарушено водоподаване и по-слабо налягане. Той обеща, че до дни ВиК ще премине на друг режим на водоподаване, а там, където са най-компрометирани участъците по водопреносната система, тръбите ще бъдат подменени с цел подобряване качеството на услугата.

Главният инженер на водното дружество Павел Павлов дойде на мястото на протеста в село Кардам. Той обясни, че до месец ще бъде закупен честотен регулатор, който да следи налягането в системата и да поддържа постоянно ниво на налягане.

„Кардам е труден район, защото е на две отделни зони, разделени от дере. Селото е с ключова помпена станция, която водоснабдява и съседни села като Снягово, Йовково. На практика се получава така, че стигаме до периферията, а средата остава без вода, но и това ще се реши”, коментира инж. Павлов.

Още за протеста - чуйте от репортажа в звуковия файл.