/ dariknews.bg, Деян Герговски
В Археологическия музей в Силистра днес от 17:00 часа ще се проведе първата от серия академични лекции-дискусии, посветени на богатото историческо минало на град Силистра. Своеобразният Академичен понеделник е под наслова “Дуросторум-Доростол-Дръстър-Силистра - знаков град на четири империи“. Пред обществеността ще бъдат разказани нови изследвания за историята на над 1900-годишна Силистра.

Силистра със собствен щанд на IT Берлин 2019

Ще бъдат цитирани и нови документи от чужди архиви, свързани с живота и поминъка на населението от Античността до 17-ти век. Организатори на събитието са Регионалният исторически музей /РИМ/ в Силистра, Институтът по балканистика с Център по тракология към БАН, Университетът по библиотекознание и информационни технологии и Издателска къща „Тендрил“.

Специален гост на събитието ще е гл. ас. д-р Калин Стоев от Института по балканистика към БАН, водещ специалист по латинска епиграфика. Той ще изнесе лекция на тема „Римският флот по Долен Дунав и Черно море“. В срещата ще вземат участие и специалистите от РИМ-Силистра - директорът му д-р Николай Тодоров, проф. д.и.н Георги Атанасов и археологът Светлана Ганчева.